A A A K K K

Фонд представив дорожню карту імплементації Земельного банку

Фонд держмайна представив дорожню карту з імплементації проєкту створення Земельного банку учасникам Міжвідомчої робочої групи, до складу якої увійшли представники Мін'юсту, Мінагрополітики, профільних Комітетів ВРУ, Держгеокадастру та Прозорро.Продажі.

“Головна мета Земельного банку — детінізація доходів від використання державних земель сільгосппризначення. З ухваленням Закону України №3272 Кабмін отримав нові повноваження — вилучати сільгоспземлі з ДП та передавати їх одному або декільком операторам для подальшої здачі в суборенду через відкриті аукціони в системі Прозорро.Продажі. Щоб цей інструмент запрацював, необхідно внести певні зміни до законодавства та опрацювати чималу кількість питань для формування чітких і транспарентних правил його роботи на ринку”, — зазначив в.о. Голови Фонду Олександр Федоришин.

Міжвідомча робоча група має сформувати пропозиції щодо вирішення низки питань, зокрема: 

  • відповідність призначення ділянок згідно з кадастровим номером їхньому фактичному стану; 

  • визначення моменту передачі земель для мінімізації втрат у сезон обробки;

  • врегулювання питань збору врожаю;

  • збереження земель для потреб племінних господарств;

  • виокремлення будівель, лісосмуг, водних об’єктів та виготовлення землевпорядної документації;

  • взаємодія з правоохоронними органами щодо зняття наявних арештів на земельні активи та інше.

 

У Фонді планують проведення консолідації державних земель у декілька етапів. В першу чергу до Земельного банку можуть бути передані сільгоспугіддя ДП, які вже перебувають у процедурі банкрутства (припинення) на етапі ліквідації. У другу чергу — землі ДП, які не мають будь-яких обтяжень та обмежень. У третю та четверту черги — землі ДП, що мають проблеми і потребують індивідуального підходу.

“Перші дві черги земельних активів за умови консолідованої позиції всіх зацікавлених органів державної влади можуть бути передані до Земельного банку протягом 2-3 місяців. Паралельно ми розробляємо і плануємо подавати на розгляд Уряду проєкт положення про Земельний банк”, — повідомив Олександр Федоришин.

У Фонді вважають, що Земельний банк стане одним зі стратегічних активів, які залишаться в держвласності, і згодом він перейде до Українського суверенного фонду.