A A A K K K

Фонд державного майна України та Інститут глобальних змін Тоні Блера започаткували співпрацю

Київ, 30 листопада 2023 – Сьогодні Голова Фонду державного майна України, Віталій Коваль, зустрівся з регіональним директором Інституту глобальних змін Тоні Блера (TBI), Ніколасом Дунаїсом. Мета зустрічі – обговорення потенційних інвестицій в Україні та визначення напрямків співпраці між Фондом та TBI.

Сторони оголосили про старт стратегічної співпраці та планують розробити спільні проєкти та заходи, спрямовані на просування приватизації та розвитку державного майна в Україні. Також обговорили залучення інвесторів і партнерів. Фонд готовий до співпраці з іноземними інвесторами, адже успішні кейси приватизації привернуть увагу до економіки України.

На зустрічі Віталій Коваль представив Ніколасу Дунаїсу інвестиційні можливості, які відкриваються в Україні завдяки процесу приватизації державного майна: "Уряд має вищу політичну волю для роздержавлення та лібералізації ринків. Наша основна мета – зробити процес приватизації швидким та невідворотнім. Усе, що не входить у стратегічні інтереси держави, буде представлено на ринку."

Ніколас Дунаїс висловив зацікавленість у співпраці та підтримці ініціатив уряду. TBI допомагає урядам втілювати їхні стратегії розвитку, надаючи аналіз та практичні рекомендації для залучення міжнародних інвесторів.  

Голова Фонду детально представив інвестиційні можливості, які розкриваються перед потенційними інвесторами. Наразі вже активно відбувається процес малої приватизації об’єктів, а найближчим часом плануємо виставити на ринок об’єкти великої приватизації зі стартовою вартістю від 250 млн грн.

Фонд державного майна виступає як найбільший власник brownfield-активів, представляючи неактивні або покинуті підприємства з вже підключеними комунікаціями, які активно включаються в процес приватизації. Велика приватизація, запланована на 2024 рік, передбачає виставлення на ринок таких активів, як Одеський припортовий завод, "Центренерго", Об'єднана гірничо-хімічна компанія та "Сумихімпром".

Також у 2024 році планується розпочати аукціони з оренди сільськогосподарських земель, що перебувають у державній власності. “Ринок оренди землі повинен бути відкритим, а процес ренти має бути прозорим. Сьогодні час пошуку внутрішніх резервів держави”, – сказав голова Фонду держмайна. 

Віталій Коваль підсумував, що Фонд відкритий для рішучих інвесторів. Саме зараз виникає сприятливий момент для інвестицій в Україну. Адже є висока виробнича маржинальність, яка перевищує показники інших європейських країн. А це передбачає очікуване зростання цін на активи після успішної реалізації процесу приватизації, відповідно нові кошти в державний бюджет. Сьогодні кожна гривня працює на Перемогу.