A A A K K K

Продовжуємо вивчати досвід іноземних партнерів у сфері корпоративного управління

Співробітники ФДМУ взяли участь у семінарі «Розуміння французької політики: системи призначення та оцінки членів правління». Семінар організовано для працівників Міністерства економіки України та Фонду державного майна України за підтримки Expertise France, програми mAIDAN та проекту ЄС «Право-Justice».

У ході заходу обговорили систему управління державною власністю через діяльність державних холдингових агентств, зокрема розглянули конкретний досвід Франції у цьому напрямку. Також проаналізували світові стандарти й кращі практики у сфері корпоративного управління. Окремо обговорили питання стандартизації та оптимізації оцінки ефективності членів управління і директорів.

Корпоративне управління у Франції — це релевантний досвід, який можна рецепіювати для України. Дякуємо нашим партнерам за важливі та своєчасні знання у сфері корпоративного управління. Вивчення та запозичення досвіду країн Європейського Союзу актуально як ніколи, усі найкращі практики та стандарти мають бути реалізовані в Україні. 

Це вже не перша зустріч з агентством. Голова ФДМУ Віталій Коваль спілкувався з ними про розробку стратегії управління держмайном України. Адже Фонду цікавий їхній досвід в ефективному управлінні державною власністю, тому працюємо спільно і далі.

Довідково. Французьке державне холдингове агентство (APE) відповідає за управління державними пакетами акцій компаній, що мають стратегічне значення. Агентство було створено у 2004 році як департамент національного масштабу, що виконує роль акціонера в уряді та просуває його фінансові інтереси, на відміну від інших функцій уряду, пов'язаних з регулюванням, збором податків, галузевим наглядом та закупівлями. APE. Завданням Агентства є управління портфелем акцій уряду, воно інвестує безпосередньо в капітал компаній, які вважаються стратегічно важливими, з метою стабілізації їхньої ситуації з капіталом та підтримки в процесі їхнього зростання і трансформації.