A A A K K K

Керівництво АТ «ОГХК» і правоохоронці упередили завдання 80 млн грн збитків державі

22-23 травня 2020 року нове керівництво ОГХК у взаємодії з Національним антикорупційним бюро України та Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою зупинили злочинну схему попереднього менеджменту з виведення близько 20 тис. тонн ільменітового концентрату зі складів підприємства.

Про намір іноземної компанії-посередниці (з ОАЕ) впродовж доби вивезти з Одеського торговельного морського порту без здійснення оплати 20 тис. тонн титановмісної сировини (ільменітового концентрату) нове керівництво АТ «ОХГК» повідомило Національне бюро 22 травня 2020 року. Вказану сировину на підставі укладених попереднім менеджментом контрактів передали маловідомій компанії-посереднику з офшорним статусом, непогашена дебіторська заборгованість якої перед «ОГХК» становила приблизно 400 млн грн.

Тож, за письмовим рішенням Директора Національного бюро, з метою забезпечення збереження речових доказів, на виконання ч. 9 ст. 170 КПК України, на 20 тис. тонн ільменітового концентрату 22 травня 2020 року наклали арешт. В подальшому, як того вимагає закон, подано клопотання до Вищого антикорупційного суду, який 26 травня 2020 року ухвалив відповідне рішення.

Керівництво ОГХК наголошує, що реалізація продукції буде здійснюватися винятково за ринковими цінами і без використання фірм-посередників, що мало місце при попередньому менеджменті.

«Вчасно прийняті управлінські рішення нового керівництва ОГХК та оперативні дії співробітників НАБУ і САП дозволили упередити завдання збитків державі у розмірі 80 млн грн. Усі корупційні схеми, які налагоджували попередні керівники підприємства, залишились у минулому, а їх організатори будуть притягнуті до кримінальної відповідальності. З нашого боку ми робимо усе можливе для забезпечення прозорості операційної діяльності підприємства, що дозволить покращити виробничі та фінансові показники ОГХК і підготувати компанію до конкурентної приватизації», – заявив тимчасово виконуючий обов'язки голови правління ОГХК Пітер Девіс.

*Уся інформація щодо діяльності ОГХК тимчасово публікуватиметься на офіційному сайті Фонду державного майна України, оскільки доступ до сайту компанії та офіційної Facebookсторінки ОГХК заблоковано колишнім менеджментом.