A A A K K K

Фонд держмайна зміг приватизувати 6 активів спиртової галузі на загальну суму понад 268 млн грн

30 жовтня 2020 року на прозорому онлайн аукціоні було приватизовано Суходільське МПД та зберігання спирту ДП «Укрспирт» за 60 332 100 грн.

В аукціоні з приватизації цього об’єкту спиртової галузі взяли участь 4 компанії, які в конкурентній боротьбі підняли ціну об’єкта зі стартової 21 674 077 грн у більш ніж 2,7 разів – до 60 332 100 грн.

Це вже шоста успішна приватизація спиртових активів у рамках демонополізації спиртової галузі.

Разом із тим, деякі аукціони об’єктів спиртової галузі не залучають бажаючих брати в них участь – визначним фактором та мірилом в цьому питанні є ціна об’єктів.

Прозорі онлайн аукціони приватизації працюють таким чином, що кожен бажаючий інвестувати має можливість отримати всю інформацію про об’єкти, і з урахуванням отриманої інформації приймати рішення про участь та  визначати прийнятну ціну для придбання об’єктів.

Таким чином, ринок самостійно та об’єктивно визначає реальні ціни об’єктів приватизації, а алгоритми приватизаційних аукціонів налаштовані на сприяння цьому процесу – там, де ціна стала обмежуючим фактором та не дозволяє залучити учасників до аукціону, автоматично призначається повторний аукціон зі зниженням стартової ціни.

Це, до речі, не означає, що об’єкт приватизації на наступному аукціоні буде приватизовано обов’язково за ціною нижчою від стартової на першому аукціоні – адже конкуренція під час торгів мотивує учасників підвищувати ставки.