A A A K K K

Фонд держмайна впроваджує план фінансового порятунку ТОВ «ЗТМК»

ТОВ «ЗТМК» включено до списку об’єктів, що підлягають приватизації. Відповідне розпорядження КМУ набуло чинності 25 листопада.

Включення ТОВ «ЗТМК» до переліку об’єктів приватизації дозволить зупинити усі виконавчі провадження та забезпечити подальшу стабільну роботу підприємства, сказано в пояснювальній записці до документу. Проєкт відповідної постанови розроблено в рамках виконання створеного Фондом держмайна та ТОВ «ЗТМК» плану з фінансового оздоровлення заводу, та направлений, в першу чергу, для активізації норми п.12 ст.34 Закону України «Про виконавче провадження», яка зупиняє вчинення усіх виконавчих дій щодо державних підприємств або пакетів акцій (часток) господарських товариств при їх включенні до переліку об’єктів малої або великої приватизації. Це дозволяє відкрити новий розрахунковий рахунок для провадження виробничої діяльності та модернізації підприємства.

Таким чином ТОВ «ЗТМК» матиме можливість здійснити модернізацію виробництва, що суттєво знизить собівартість продукції, завдяки чому з квітня 2021 року товариство збільшить обсяги виробництва готової продукції на 50%, що повністю виведе підприємство на рівень беззбитковості. Це відновлення виробництва після довгих років недбалого управління стане першим важливим кроком на шляху до фінансового оздоровлення.

Також, включення ТОВ «ЗТМК» до переліку об’єктів приватизації гарантовано убезпечить це підприємство від можливості початку процедури банкрутства.

Критична необхідність впровадження антикризового плану фінансового порятунку підприємства виникла через накопичені протягом 11 років минулим менеджментом на чолі з колишнім директором Володимиром Сиваком борги за електроенергію в сумі понад 1,2 млрд грн, що призвело до арешту судом всіх рахунків ТОВ «ЗТМК».

В рамках реалізації зазначеного плану, 23 листопада 2020 року Фонд державного майна України зареєстрував нову редакцію статуту ТОВ «ЗТМК», якою скасував пріоритетне право другого акціонера на викуп у разі приватизації – таким чином державна частка у разі приватизації буде реалізована виключно на прозорих конкурентних засадах.

Рішення про проведення аукціону з приватизації буде розглянуто лише після закінчення судового процесу САП та НАБУ щодо повернення 49% від Tolexis державі.

Довідково: ТОВ «ЗТМК» – утворено на базі ДП «Запорізький ТМК» – єдиний в Україні і в Європі виробник губчатого титану.

Частка держави: 51% акцій, управління корпоративними правами держави здійснює Фонд державного майна України. 

Частка TOLEXIS TRADING LIMITED: 49% акцій. Приватний акціонер отримав цей пакет акцій в обмін на інвестиційні зобов'язання в обсязі 110 млн дол., ці кошти мали бути  витрачені на те, щоб зробити ЗТМК найбільш сучасним виробництвом титану у світі. Проте модернізація виконана не була, а підприємство знаходиться в значно гіршому стані, ніж до залучення цього інвестора. Зокрема, замість виробничих потужностей в обсязі 900 т титанової губки на місяць зараз підприємство може виготовляти лише 420 т, що вкрай негативно відображається на економічних показниках, оскільки не досягається ефект масштабу.

Правоохоронні органи підозрюють в розкраданні 492 мільйонів гривень попереднє керівництво, за часів якого на підприємстві практикувалися схеми продажу продукції  афілійованим компаніям за заниженими цінами.