A A A K K K

Рік від дати набуття чинності нового законодавства про оренду: основні результати

1 лютого 2021 року – рівно рік з моменту набуття чинності Закону України «Про оренду державного і комунального майна», ухваленого Верховною Радою 3 жовтня 2019 року.

«Закон запровадив нові правила передачі в оренду публічних активів і дав старт комплексній реформі відносин між державою, місцевими громадами та орендарями в Україні», – наголосив Перший заступник Голови Фонду державного майна України Леонід Антонєнко.

Після набуття чинності новим законом передача об’єктів державної нерухомості в комерційну оренду, а також продовження термінів дії чинних договорів оренди державного майна здійснюється переважно через онлайн-аукціони.

В базах Фонду державного майна наразі є понад 2 мільйони квадратних метрів державної нерухомості, вакантних для комерційної оренди. Ще більше 11 тисяч договорів поступово продовжуватимуться так само на онлайн-аукціонах.

Станом на 1 лютого 2021 року регіональні відділення Фонду оголосили 1612 орендних аукціонів, 991 з яких вже відбувся. Середнє зростання орендної ставки за результатами онлайн аукціонів, при цьому, становить 54%.

Поряд зі змінами в механізмах передачі в оренду об’єктів так званої комерційної нерухомості, суттєвих змін зазнав і механізм передачі в оренду об’єктів державної власності поза аукціоном пільговим категоріям орендарів.

Так, якщо на об’єкт державної нерухомості претендують два і більше заявників з числа, наприклад, громадських організацій, які згідно з законом мають право отримати його в оренду без аукціону, кожний із них, незалежно від свого статусу, має розкрити зміст своєї діяльності і отримати певний бал за кожний із її параметрів. Той претендент, чий сумарний бал виявиться вищим, отримає об’єкт в оренду.

«У такий спосіб були перекриті корупційні лазівки, пов’язані з маніпуляціями зі статусом заявника, коли, наприклад, будь-яка громадська організація, незалежно від того, чи дійсно вона займалась діяльністю відповідно до свого статуту, могла без будь-якої конкурсної процедури отримати державну нерухомість на пільговій основі», – підкреслив Перший заступник Голови Фонду державного майна. 

Він також окремо відзначив той факт, що внаслідок запровадження новацій попит на пільгову оренду державного майна значно скоротився. «За рік з моменту набуття чинності новим Законом регіональні відділення Фонду держмайна ухвалили лише одне рішення щодо включення майна державної власності до переліку другого типу для потреб пільговиків (крім бюджетних установ). Це 19,9 м² в Києві на вулиці Велика Васильківська для розміщення видавництва чи підприємства книгорозповсюдження, що забезпечують підготовку, випуск та розповсюдження не менш як 50% книжкової продукції українською мовою.

Для порівняння, за аналогічний період попереднього року роботи за старим законодавством було укладено понад 80 таких договорів. Наведені дані свідчать про те, що авторам нового законодавства вдалося значно підвищити ефективність використання державного майна, яке сьогодні надається в оренду переважно на прозорих аукціонах – майже без виключень», – пояснює Леонід Антонєнко, коментуючи результати втілених за рік новацій в сфері оренди публічних активів.