A A A K K K

Закон про розблокування великої приватизації прийнято в першому читанні

4 лютого 2021 року Верховна Рада України схвалила в першому читанні проект закону про розблокування великої приватизації.

Урядовий законопроект № 4543 «Про внесення змін до Розділу V «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про приватизацію державного і комунального майна» отримав підтримку 284 народних депутатів з різних фракцій, що свідчить про консолідацію парламентських сил навколо ідеї економічного відновлення та розвитку української економіки.

У 2020 році Фонд держмайна довів важливість приватизації провівши близько 1900 аукціонів на суму 3 млрд грн – це в п’ять разів більше ніж у 2019, і в десять разів більше ніж у 2018 роках. Разом із тим, кумулятивний ефект для економіки є значно більшим, адже за статистикою на кожну гривню сплачену на приватизаційних аукціонах, новими власниками додатково витрачається 4-6 грн у вигляді інвестицій в модернізацію активів та створення нових робочих місць.

Таких показників вдалося досягти завдяки впровадженню командою Фонду принципів безпрецедентної відкритості та прозорості – підготовка максимальної кількості документів про активи, тізери, віртуальні кімнати даних, повний доступ до інформації в онлайн.

Довівши реальне зацікавлення потенційних інвесторів в об’єктах приватизації, Фонд ініціював збільшення плану надходжень від приватизації на 2021 рік до 12 млрд грн, що є абсолютно реальним показником за умови розблокування проведення аукціонів великої приватизації.

Фонд державного майна висловлює вдячність Міністерству розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства за розробку та подання зазначеного законопроекту і вітає рішення народних депутатів про його підтримку в сесійній залі, а також сподівається на його прийняття в другому читанні та в цілому.