A A A K K K

Ціна Вишняківського місця провадження діяльності ДП «Укрспирт» зросла до 101 млн грн

4 березня відбувся онлайн-аукціон з приватизації окремого майна Вишняківського місця провадження діяльності та зберігання спирту ДП «Укрспирт» (спиртове виробництво), за результатами якого до держбюджету мають надійти 101,2 млн грн.

За право власності на актив на відкритих торгах змагалися 6 учасників, які збільшили ціну у 4,8 разів – зі стартових 21 176 878 грн до 101 211 780 грн.

Об'єкт розташований в селі Вишняки Хорольського району Полтавської області, був заснований ще в 1776 році та модернізований в 2015-ому. 

Успішна приватизація цього активу є частиною демонополізації спиртової галузі, що стартувала у 2020 році. За результатами прозорих аукціонів до державного бюджету вже має надійти близько мільярда гривень, а найголовніше - розпочалося формування нового ринку спирту.

Донедавна лише дві країни – Україна та Білорусь були державами з монополіями на виробництво спирту. За останні 10 років виробництво легального харчового спирту скоротилося в 4 рази, а частка тіньового обігу зросла з 10% (в 2007) до 55% (у 2019).

Прозора приватизація спиртових активів відкриває нові можливості як для країни, так і для учасників аукціонів. Інвестори разом з правом власності на об’єкти спиртової галузі отримують ексклюзивну можливість стати першими учасниками нового ринку. Держава отримає надходження до бюджету, інвестиції в модернізацію виробництва, нові робочі місця.

Загалом на приватизацію держава виставить 41 МПД, що входять до держпідприємства «Укрспирт» та ще 37 об’єктів, що об'єднані в концерн «Укрспирт».

Детальніше про приватизацію спиртової галузі та найближчі аукціони: https://bit.ly/3uWLWLA