A A A K K K

Фонд державного майна за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) запускає сервіс автоматичної оцінки нерухомості

Фонд державного майна запустив у дослідну експлуатацію Сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості. Ця державна послуга дозволить українцям безкоштовно оцінити нерухомість та мінімизує корупційни ризики. Створення цього програмного продукту стало можливим завдяки фінансовій допомозі американського уряду через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID), які виділили кошти на розробку програмного забезпечення. 

У спільному заході взяли участь Голова Фонду Державного майна України України Дмитро Сенниченко, В.о. заступника Голови Місії США в Україні Алан Парселл, заступниця голови Фонду Держмайна Юлія Бєлова. 

Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко акцентував увагу на тому, що користування сервісом буде абсолютно безкоштовним для українських громадян.

“Справедлива оцінка активів і майна – є однією зі складових елементів економічної стабільності та чинником підвищення довіри інвесторів до України. А також справедливістю для українських громадян та бізнесу, чиї активи повинні мати справжню ринкову вартість”, – прокоментував голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.

За словами пана Сенниченка, створення та запуск в експлуатацію Сервісу автоматичної оцінки об’єктів нерухомості є одним з чотирьох етапів комплексної реформи сфери оцінки, яку впроваджує Фонд державного майна.

Перший етап – у лютому 2020 року ліквідовані майданчики-посередники, що вже зекономило українцям понад 1 млрд грн. Другий етап – Фонд держмайна працює над ліквідацією так званої “фракційної оцінки” – земля та нерухомість на ній мають оцінюватись разом, а не окремо. Відповідний законопроект вже зареєстрований у Верховній Раді та очікує на розгляд народними депутатами. 

“Ще одним важливим етапом став запуск унікальної системи, яка безкоштовно для громадян визначає вартість при купівлі-продажу нерухомості. І завершальним етапом комплексної реформи є також впровадження міжнародних стандартів оціночної діяльності – спеціальний законопроект передбачає перехід на міжнародні стандарти оцінки. Таким чином, ми отримуємо чесність та справедливість в усіх аспектах оціночної діяльності, яка впливає як на капіталізацію бізнесу, добробут кожного громадянина, так і на підвищення інвестиційної привабливості України”, – наголосив голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.

Заступниця Голови Фонду держмайна Юлія Бєлова презентувала Сервіс автоматичної оцінки та продемонструвала, що користування сервісом буде зручним та доступним – потрібні лише доступ до інтернету та електронний цифровий підпис, який можна оформити через авторизовані центри сертифікації ключів.

“Створення сервісу автоматичної оцінки було неможливим через відсутнє фінансування, але Фонд держмайна не чекав склавши руки, а заручився підтримкою наших міжнародних партнерів з USAID, завдяки яким цей проект був реалізований, а програмне забезпечення розроблено без жодної копійки бюджетних коштів”, – заявила Юлія Бєлова.