A A A K K K

Кожен громадянин України може безкоштовно в онлайн отримати довідку про оціночну вартість нерухомого майна, – Юлія Бєлова

Заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова під час ефіру ранкових новин Київської школи економіки заявила про нову можливість для всіх громадян України безкоштовно, з будь-якої точки країни або світу, отримати довідку про оціночну вартість свого нерухомого майна.

За її словами, з потребою в такій довідці може стикнутися кожен, під час посвідчення правочину нотаріусом, який виступає податковим агентом - саме з цієї довідки або від суми угоди громадянин сплачує свої податки. 

Вона також пояснила, що це дуже важливий інструмент, який надає альтернативу поточному та існуючому способу визначення ринкової вартості об‘єктів нерухомого майна, а саме звітів про оцінку, які виконують незалежні оцінювачі.

«Завдяки Сервісу автоматичної оцінки вартості нерухомості у громадян з‘явилася альтернатива – вони можуть або користуватися і надалі послугами оцінювачів, або отримати безкоштовний дистанційний спосіб визначення оціночної вартості майна. Оціночна вартість розраховується автоматизовано з відкритих джерел та індикативних пропозицій ринку,- заявила Юлія Бєлова, та додала, що Єдина база звітів про оцінку наповнюються інформацією від OLX, ЛУН, звітів оцінювачів та з реальних цін угод, які вносять нотаріуси. А за умов індивідуальних особливостей нерухомого майна, які впливають на вартість об’єктів, є сенс скористатися послугами професійних оцінювачів».

Також заступниця Голови Фонду держмайна зазначила про те, що оцінювачі, які є справжніми професіоналами своєї справи, розуміють переваги такого сервісу та надаватимуть якісні послуги громадянам.

«Насправді, попит на послуги оцінювачів залишатиметься – громадяни продовжуватимуть звертатися до оцінювачів для визначення ринкової вартості нерухомості, якщо об'єкти мають специфічні від розрахункових характеристики: стан, матеріали і т.д. Якщо результати у звітах оцінювачів відрізняються від даних бази на понад 25%, система не реєструє такі звіти, і оцінювач або замовник мають можливість в онлайн направити їх на рецензування до Фонду держмайна. І тут важливо, щоб оцінювач при розрахунку дотримувався всіх процедурних вимог при створенні звіту, після рецензування він буде автоматично завантажений до Єдиної бази», – резюмувала заступниця Голови Фонду державного майна Юлія Бєлова.