A A A K K K

Як приватизація перетворює непродуктивні активи на продуктивні - Дмитро Сенниченко з робочим візитом відвідав Житомирщину

30 серпня 2021 року голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко разом із народною депутаткою Роксоланою Підласою та своїм заступником Костянтином Кошеленко відвідали з робочим візитом Житомирську область. 

Учасники візиту зустрілись з власниками приватизованих об’єктів, які отримали друге життя завдяки інвестиціям, а також з представниками бізнес-середовища Новоград-Волинського району.

За словами голови Фонду держмайна Дмитра Сенниченка, реальні приклади успішної приватизації свідчать про досягнення головної мети цього процесу - перетворення непродуктивних активів на продуктивні. Нові власники вже вклали мільйони гривень приватних інвестицій у реконструкцію та розвиток бізнесу. А це розширення податкової бази та нові робочі місця. 

«Фонд держмайна рухається з випередженням плану по надходженням від малої приватизації - вже проведено успішних аукціонів на понад 2 млрд грн. Та головне завдання - це залучення інвестицій через приватизацію, і ми маємо далі робити все, щоб підвищувати ці темпи», - заявив Дмитро Сенниченко.

Зі свого боку, народна депутатка України Роксолана Підласа акцентувала увагу на впроваджених змінах у приватизаційному процесі, які дозволили Фонду держмайна досягти високих результатів.

«Впровадження інструментів прозорості у приватизації дозволило перевиконати план у 2020 році та зберегти позитивну тенденцію в цьому. Але ці інструменти потребують законодавчого закріплення, яке гарантує комплексний законопроект про сприяння залученню інвестицій, вже підтриманий Верховною Радою у першому читанні”, - наголосила Роксолана Підласа.

“Комплексний законопроект про пришвидшення приватизації, розроблений Фондом, передбачає спрямування 10% від малої приватизації на розвиток місцевих громад та регіонів», - зазначив Дмитро Сенниченко.

Зі свого боку, заступник Голови Фонду державного майна Костянтин Кошеленко, який відповідає за координацію роботи регіональних відділень Фонду, розповів про стан справ у сфері приватизації на Житомирщині.

«Станом на сьогодні вже більше 30 об’єктів по Житомирській області включено до переліку об’єктів малої приватизації на 2021 рік, і ще 20 об’єктів готуються», - повідомив Костянтин Кошеленко. 

За його інформацією, також у Житомирській області оголошено 4 приватизаційні аукціони зі стартовими цінами на сумму –  6,5 млн грн, і ще 4 об’єкти готуються до виставлення на аукціони. 

Учасники візиту відвідали сучасну зефірну фабрику «Жако» в м. Новоград–Волинський, яка постала на місці недобудови. Сьогодні замість порожньої бетонної коробки функціонує потужний бізнес з виготовлення кондитерських виробів.

​​Швейна фабрика «Леся» - замість покинутої будівлі сучасне виробництво, понад 98% продукції якого відправляється на експорт у 50 країн світу. Фабрика налічує 500 співробітників та виробляє близько 1 млн  виробів на рік.  

Наступним об’єктом візиту став потужний зерносушильний комплекс у смт. Брусилів, який власник створив з недобудованих корпусів, приватизованих на аукціоні. Цей сучасний комплекс має дуже важливе значення для розвитку регіону та Брусилівської територіальної громади. 

В цьому ж населеному пункті знаходиться і «Сімейний центр», створений на місці закинутої та порослої чагарниками будівлі. Новий центр спрямований на підтримку соціальних проектів. Тут функціонуватиме благодійна їдальня, облаштовані навчальні класи, тренажерна зала для молоді, а також денний центр для роботи з кризовими сім’ями.