A A A K K K

Юлія Бєлова: Запуск Сервісу автоматичної оцінки нерухомості став важливим етапом реформи оціночної діяльності в Україні

Про це заявила заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова 16 вересня під час участі в Міжнародній науково-практичній конференції «Оцінка бізнесу та нерухомості, асоційованої з бізнесом», що присвячена актуальним питанням оцінки бізнес-активів в ході імплементації нових міжнародних стандартів з оцінки нерухомості.  

За її словами, на першому етапі реформи сфери оцінки Фонд успішно подолав діючу раніше непрозору схему з використанням посередницьких майданчиків при внесенні звітів про оцінку в Єдину базу звітів про оцінку.

У подальшому передбачається ліквідація практики фракційної оцінки нерухомості (коли земельна ділянка і розташовані на ній будівлі і споруди оцінюються окремо одне від одного), а також впровадження в оціночну діяльність в Україні визнаних, кращих міжнародних стандартів. 

Заступниця Голови Фонду державного майна також розповіла про результати запуску нового Сервісу автоматичної оцінки нерухомості, як одного із ключових компонентів втілюваної Фондом держмайна комплексної реформи оціночної галузі в Україні.  

«З моменту запуску Сервісу автоматичної оцінки вже сформовано понад 379 тисяч довідок про оціночну вартість, з яких більше 27 тисяч були використані нотаріусами при посвідченні угод щодо об’єктів нерухомості», - заявила Юлія Бєлова. 

Вона також відзначила, що завдяки новому Сервісу кожен громадянин України має можливість самостійно та безкоштовно визначити оціночну вартість своєї нерухомості, отримавши електронну довідку, яка діятиме протягом 30 днів.

У разі ж, якщо об’єкт оцінювання має особливі параметри, які впливають на його вартість, користувач може звернутися за визначенням ринкової вартості своєї нерухомості до професійних оцінювачів. 

Юлія Бєлова акцентувала увагу на тому, що і довідка про оціночну вартість і звіти про оцінку майна, потрібні громадянам лише у тому разі, якщо операція з нерухомістю підлягає оподаткуванню.