A A A K K K

Юлія Бєлова: за результатами ІІІ кварталу 2021 року обсяг пенсійних внесків від операцій з нерухомістю фізичних осіб зріс на 42%

Про це заступниця Голови Фонду державного майна України розповіла під час виступу на Business and Legal Real Estate Forum, який відбувся 21 жовтня 2021 року в Києві.  

За її словами отримані від Пенсійного фонду України дані засвідчують ефективність Сервісу з автоматичної оцінки нерухомості як інструменту контролю та запобігання зловживанням в сфері податкової оцінки.

«Сервіс має використовуватись лише з метою, що визначена Податковим кодексом, а саме: коли виникає податок на доходи фізичних осіб під час здійснення операцій з нерухомістю. Оцінка нерухомості потрібна лише для розрахунку доходу платника податку, в інших випадках вона не знадобиться і ніхто не має права її вимагати», - наголосила Юлія Бєлова.

В своєму слові заступниця Голови Фонду держмайна також розповіла про функції Сервісу, що полягає в контролі над можливими зловживаннями або допуском помилок під час внесення інформації до звітів про оцінку.   

«Якщо вартість у звіті оцінювача відрізняється більше ніж на 25% від оціночної вартості, Єдина база відмовляє в автоматичній реєстрації звіту, але завжди можливе направлення такого звіту разом з відмовою на рецензування з подальшою реєстрацією», - наголосила Юлія Бєлова. 

Вона додала, що під час рецензування перевіряється дотримання оцінювачем методології складання звітів. “За результатами ІІІ кварталу з близько 700 заяв на рецензування, лише 10% були відправлені на доопрацювання. А близько половини вже отримали реєстраційний номер в Єдиній базі», - відзначила заступниця Голови Фонду.