A A A K K K

Понад 200 млн грн на виплату пенсій завдяки автоматичній оцінці нерухомості: надходження до Пенсійного фонду зросли на 42%

Про зростання надходжень до пенсійної системи від операцій з нерухомістю після впровадження Фондом держмайна Сервісу автоматичної оцінки свідчать дані, отримані від Пенсійного фонду України. 

«Однією з ключових функцій сервісу автоматичної оцінки є контроль над незаниженням бази оподаткування при операціях з нерухомістю фізичних осіб. Про ефективність його роботи красномовно свідчить зростання надходжень до Пенсійного Фонду на 42%», – заявив Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко.

Сервіс автоматичного визначення оціночної вартості нерухомості розпочав роботу 29 червня цього року – на самому початку ІІІ кварталу. 

За даними Пенсійного фонду України надходження від операцій із нерухомістю фізичних осіб зросли в ІІІ кварталі 2021 року у порівнянні з аналогічним періодом минулого року – з 515,5 млн грн до 732,7 млн грн.

Також, за інформацією від Державної податкової служби, у ІІІ кварталі 2021 року показник надходжень податку на доходи фізичних осіб зріс на 18%, у порівнянні з ІІІ кварталом 2020 року, в чому також є доля надходжень від податків на доходи фізичних осіб від продажу (обміну) власного нерухомого майна. 

Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко зазначив про те, що на динаміку цих надходжень значною мірою впливає загальне пожвавлення ділової активності в країні – укладається більше угод із нерухомим майном, та роль сервісу в такому зростанні є суттєвою. 

«Сервіс на практиці продемонстрував ефективність контролю над помилками або штучним заниженням розрахунків податків від операцій з нерухомістю, і це важливий крок до створення справедливої системи оцінки», – відзначив Дмитро Сенниченко.   

Він також пояснив, що в тих випадках, коли громадяни не погоджуються з визначеною автоматичним сервісом оціночною вартістю нерухомості, вони можуть вільно звернутися до професійних оцінювачів для визначення ринкової вартості об’єктів, та, за необхідності, відправити їх на рецензування онлайн.