A A A K K K

Робота Сервісу автоматичної оцінки землі є коректною в абсолютній більшості випадків: Фонд держмайна

Сервіс автоматичної оцінки землі здійснює коректний розрахунок вартості земельних ділянок у 94% випадків, та Фонд державного майна продовжує удосконалення ресурсу для максимально об’єктивних обчислень. 

Про це заявила заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова. За її словами, окремі відмінності між автоматичною оцінкою вартості землі та обчисленням вручну викликані малим строком роботи ринку землі – оскільки сервіс розраховує оціночну вартість виходячи з існуючих аналогів на ринку, їх недостатня кількість, в деяких випадках, спричиняє похибки . 

Усуненню всіх недоліків сприяє поповнення бази новою інформацією зі звітів оцінювачів та укладених угод, також ведеться робота над вдосконаленням роботи Сервісу спільно з Міністерством аграрної політики та Держгеокадастром.

«Дані Єдиної бази звітів свідчать про фактично співставні показники відхилення в розрахунках вартості земельних ділянок Сервісом автоматичної оцінки, професійними оцінювачами та цінами угод операцій з нерухомістю. Що стосується окремих випадків – вони будуть усунуті завдяки актуалізації даних бази та вдосконаленню Сервісу», – заявила Юлія Бєлова.

У Фонді держмайна нагадали, що кожен українець, який не згодний з визначеною Сервісом автоматичної оцінки вартістю земельної ділянки, може звернутися до професійних оцінювачів для розрахунку ринкової ціни конкретного об’єкту – такі звіти оцінювачів мають абсолютно ідентичну юридичну силу з довідками Сервісу.