A A A K K K

Перший успіх великої приватизації та рекордні надходження до бюджету - Дмитро Сенниченко на економічній конференції у Лондоні

Про перший за 16 років успіх великої приватизації та інші результати роботи Фонду державного майна Дмитро Сенниченко розповів 9 грудня 2021 року, під час участі в економічній конференції Ukrainian Investment Roadshow в Лондоні, Великобританія.

За словами Дмитра Сенниченка, команда Фонду державного майна впровадила інструменти прозорості та відкритості в приватизації. Це дозволило провести понад 3500 приватизаційних аукціонів на рекордну суму, яка перебільшує надходження за попередні роки. 

«У 2020-2021 роках Фонд держмайна провів тисячі онлайн-аукціонів на суму понад 300 млн доларів, для порівняння - це більше за разом взяті 7 попередніх років», - заявив Дмитро Сенниченко. 

Він також зазначив про те, що через негативний досвід приватизації з минулого, коли державні об’єкти відчужували в непрозорий спосіб, Фонд державного майна змушений руйнувати стереотипи, на практиці доводячи те, що приватизація сьогодні є прозорою та доступною для всіх потенційних інвесторів.

Якщо раніше інформація про приватизаційні аукціони була предметом тіньових схем, то сьогодні вся інформація про приватизаційні активи публікується у віртуальних кімнатах даних на спеціальному сайті privatization.gov.ua, за принципом «всі знають все». Також Фонд держмайна здійснює ефективне маркетування серед бізнес-асоціацій, залучаючи компетентних інвесторів до участі в аукціонах.

«Суттєвий показник ефективності роботи Фонду держмайна - повернення довіри інвесторів, яка відображається у кількості учасників на аукціонах. Сьогодні в торгах беруть участь, в середньому, 5 учасників - а в деяких аукціонах 10 і 20. Та найголовніше - це нове життя занедбаних державних активів завдяки прозорій приватизації»,- пояснив Голова Фонду державного майна.

Він також акцентував увагу на історичній події в сфері приватизації - першому за останні 16 років успішному аукціоні з приватизації АТ «Перший київський машинобудівний завод», з результатом понад 1,4 млрд грн.

«Фонд державного майна забезпечив підготовку колишнього заводу, який перетворився на руїну майже в центрі столиці України. Завдяки роботі групи репутабельних компаній було проведено комплексні аудити та визначено ринкову ціну цього об’єкту, а за результатами аукціону до бюджету вже надішли 1,429 млрд грн», - заявив Дмитро Сенниченко.

Голова Фонду зазначив, що перелік об’єктів великої приватизації містить перспективні активи для масштабних інвестицій, а наявна політична воля на прозору приватизацію, створює унікальні можливості для міжнародних інвесторів.