A A A K K K

Дмитро Сенниченко назвав три фактори від яких залежить успіх приватизації в Україні

У четвер, 9 грудня 2021 року, під час економічної конференції Ukraine Investment Roadshow у Лондоні Голова Фонду державного майна Дмитро Сенниченко виділив 3 ключові фактори, від яких залежить успіх програми приватизації в Україні.

Перший крок — це політична воля до проведення приватизації від усіх органів державної влади. Реформи масштабу приватизації вимагають консолідації зусиль різних інституцій та посадових осіб: Президента України, Кабінету Міністрів та Верховної Ради. 

Другий крок — прискорення приватизації непрофільних активів, які не мають стратегічного значення та лише завдають державі додаткових збитків. Якщо відомства не бажають передавати об'єкти на приватизацію, законопроєкт дозволяє приймати такі рішення Уряду.

Третій крок — підвищення інституційної спроможності Фонду держмайна, що є основою для успішної реалізації програми приватизації шляхом законодавчих змін. Ключовим у цьому процесі є ухвалення в другому читанні проєкту Закону України №4572.

Розроблений спільно з народними депутатами та представниками бізнес-асоціацій, законопроєкт передбачає кардинальні зміни в приватизаційних процесах.

Крім спрощення бюрократичних процедур під час передачі об'єктів та проведення аукціонів, законопроєкт №4572 юридично захищає масштабні інвестиції в економіку України шляхом подовження на 3 роки можливості застосування права Англії та Уельсу в угодах великої приватизації.

У підписаному Меморандумі з МВФ Україна підтвердила наміри затвердити запропоновані зміни для успішного продовження програми приватизації. Раніше Верховна Рада України підтримала законопроєкт №4572 у першому читанні, наразі очікується його повторний розгляд. 

З початку 2020 року, результатом реформи приватизації стали тисячі успішних аукціонів на суму понад 8 млрд грн. Цього року Україна залучила близько 6 млрд гривень в ході приватизації, що є рекордним показником за останні 9 років.

«Нам вдалося зробити приватизацію прозорою та ефективною. В основу реформи ліг принцип «усі знають усе» — ми повністю розкрили інформацію про доступні об'єкти у віртуальних кімнатах даних, ведемо постійну комунікацію з інвесторами, а самі аукціони тепер проходять конкурентно та в рівних умовах для всіх учасників», — резюмує Сенниченко.