A A A K K K

Фонд держмайна у Верховному суді захищатиме інтереси держави щодо будівель Національного музею історії України у Другій світовій війні (меморіального комплексу «Батьківщина-мати»)

Як стало відомо з публікацій в деяких засобах масової інформації, «компанія бореться в судах за право приватизувати нерухомість національного меморіального комплексу «Батьківщина-Мати». Фонд державного майна України звертається до ЗМІ із проханням оперувати виключно фактами щодо цієї ситуації.

Саме Фонд державного майна України у вересні 2019 року вніс в договір оренди від 2015 року зміни, що забороняють можливість приватизації орендованого об'єкту комплексу Національного музею історії України у Другій світовій війні. Відповідний пункт на виконання чинного законодавства та рішення Міністерства культури був внесений в договір оренди з підприємством, що орендувало частину приміщень в 2019 році.

Через суд орендар намагався визнати цей пункт договору щодо заборони приватизації недійсним. Фонд виграв справу в апеляційній інстанції, але Верховний суд повернув справу на розгляд до Північного апеляційного господарського суду.

Вказаний суд відкрив провадження, проте не повідомив про це Фонд, розгляд справи відбувся в одне засідання та без повідомлення про нього Фонду держмайна.

Фонд держмайна категорично не погоджується з цим судовим рішенням і підготував касаційне звернення до Верховного суду, де буде в законний спосіб та в рамках чинного законодавства відстоювати свою позицію.

Наразі право власності на об’єкт за орендарем жодним судом не визнано. Договір оренди стосується двох приміщень, які перебувають на балансі «Національного музею історії України у Другій світовій війні». Головна будівля музею, яка увінчується монументом «Батьківщина-мати», не здається в оренду.

Важливо: навіть в разі ухвалення судом рішення про скасування пункту договору оренди про заборону приватизації вона не відбудеться, оскільки діє пряма норма закону «Про приватизацію державного і комунального майна» (стаття 4) , що не дозволяє приватизувати такі об’єкти.