A A A K K K

«Україні потрібен інститут, який дбатиме про наступні покоління», – Голова ФДМУ Рустем Умєров в інтерв`ю Радіо НВ

Зараз наша стратегія в тому, щоб продати 80 відсотків того майна, що є. Фонд поки що не управляє всім державним майном, яке є в країні. Є десь 3600 державних підприємств або установ, з яких 80 або 90 відсотків, на жаль, не працюють. І вони розподілені між приблизно сотнею державних управителів.

Останні 2 роки ми працювали над тим, щоб спроектувати державний інвестиційний інститут. Він потрібен для того, щоб підтримати економіку, стати гравцем на ринку інституційного капіталу, залучення прямих іноземних інвестицій, а також приватного капіталу.

В Україні у громадян є три основні фінансові інструменти: або класти кошти під подушку, або нести в банк, або вкладати у квадратні метр. Тому держава має розбудувати фінансову інституцію, яка би підтримувала громадян і яка би думала про майбутнє покоління.

Я кажу: давайте зробимо трансформацію Фонду держмайна в драйвер економічного зростання. Зашиємо сюди іншу філософію, щоби Фонд робив внесок у створення нової України. Що потрібно зробити з Фондом держмайна? Потрібно зробити з нього інвестиційного оператора, щоб іноземні інвестори обрали його в якості партнера в Україні.

Чи є у Фонду держмайна привабливе майно? Так. У нас є багато маленьких майнових комплексів, і більшість з них у дуже віддалених куточках нашої країни. Це майно може стати дуже корисним малому і середньому бізнесу.

Далі, є близько 7,6 мільйонів квадратних метрів державної нерухомості. Тобто Фонд може стати великим оператором нерухомого майна. Інвестор може його купити, через 10 років перетворити в real estate інвестмент траст.

Також в управлінні Фонду держмайна є понад п'ятдесят тисяч гектарів земель. Ми разом з міністерством агропромполітики хочемо зробити  земельний банк. Ми хочемо з'єднати всі землі, які є під управлінням держави. Запропонувати інвесторам вже зараз, щоб вони орендували це землю.

А ще є багато підприємств, які колись були зірками своїх галузей, але зараз не працюють і приносять збитки. І тому ми їдемо до великих інвесторів на Близький Схід і у США і кажемо: у вас є експертиза є експертиза в нафті, газі, нафтохімії, а тому подивіться, будь ласка, на український сектор нафтохімії, подивіться на сектор добрив. І якщо ви як суверенний фонд або як приватний фонд, у якого є гроші, експертизи, знання, можливості, - ви зможете прийти до нашого ринку. Ми раді будемо вас бачити. Тому я прихожу до Кабміну і до Верховної Ради і кажу, що треба відкрити велику приватизацію, щоб залучити кошти, бо вже є реальна можливість інвестицій.

Жодних сумнівів, що ми виграємо війну, жодних! І я кажу інвесторам, великим фондам: якщо ви зараз прийдете, ви підтримаєте наші підприємства, ви відкриєте їх, ми будемо вам допомагати. Ви величезні фонди, які мають інструменти на випадки ризику. Так, зараз у нас погано, але ми хочемо, щоб українські підприємства не стали просто майном, щоб вони ровивалися.

Зараз економіка України – 100 мільярдів, але за 10 років ми точно будемо країною з в 10 разів більшою економікою. Тому заходьте зараз.