A A A K K K

Інструкція про порядок підписання документів кваліфікованим електронним підписом

Опубліковано інструкцію, яка визначає порядок дій орендодавців щодо підписання договорів оренди та договорів про внесення змін до договорів оренди.

Послідовність дій із підписання кваліфікованим електронним підписом договору оренди й акта приймання-передачі орендованого майна:

  1. перевірка орендодавцем факту сплати переможцем електронного аукціону авансового внеску орендної плати та забезпечувального депозиту.
  2. орендодавець формує договір, зберігає його у форматі pdf, підписує його кваліфікованим електронним підписом із використанням державного сервісу електронного підписання документів sign.diia.gov.ua та надсилає на електронну адресу балансоутримувача.
  3. орендодавець пропонує балансоутримувачу підписати Договір і акт приймання-передачі у строк до 5 робочих днів. 
  4. у разі несплати переможцем авансового внеску орендної плати та забезпечувального депозиту на третій день після формування протоколу аукціону орендодавець вчиняє ті самі дії, що і у пунктах 2 та 3, але без підписання договору кваліфікованим електронним підписом.
  5. балансоутримувач об’єкта аукціону ставить свій кваліфікований електронний підпис у договорі з допомогою сервісу sign.diia.gov.ua.
  6. договір із підписом балансоутримувача орендодавець надсилає переможцю аукціону.
  7. орендодавець пропонує переможцю аукціону (орендарю) підписати Договір і акт приймання-передачі орендованого майна у строк до 5 робочих днів.
  8. переможець аукціону (орендар) має право відмовитись від підписання договору електронним цифровим підписом і наполягати на підписанні договору у письмовій формі.
  9. після того як переможець аукціону (орендар) підписав договір оренди із використанням державного сервісу електронного підписання документів sign.diia.gov.ua він повертає підписаний договір на електронну адресу орендодавця.
  10. якщо протягом визначеного Порядком передачі в оренду строку переможець аукціону відмовився від підписання Договору чи не підписав Договір у встановлені строки , чи не повідомив про своє рішення підписати договір у письмовій формі орендодавець складає та завантажує акт про відмову переможця аукціону від підписання договору оренди відповідно до пункту і скасовує реєстраційний номер договору.
  11. якщо орендодавець не отримує від балансоутримувача підписаного договору або отримує відмову його підписувати – це означає відмову від підписання договору.
  12. у такому разі формується акт приймання-передачі із обгрунтуванням причини відмови балансоутримувача від підписання договору і він надсилається переможцю
  13. переможець підписує або не підписує акт приймання-передачі через фактичну відсутність доступу до об’єкта оренди через дії балансоутримувача
  14. якщо орендар відмовляється підписувати акт приймання-передачі з інших причин – орендодавець вживає заходів щодо припинення договору оренди.
  15. після отримання підписаних переможцем договору оренди та акта приймання-передачі орендодавець завантажує їх разом із квитанціями про підписання до ЕТС.

Повна інструкція за покликанням: https://www.spfu.gov.ua/ua/documents/5414.html