A A A K K K

«В управління Фонду державного майна України передаються підприємства-банкрути з величезними боргами, які потрібно або ліквідувати, або знайти для них нових власників», – Перший заступник Голови ФДМУ Дмитро Кліменков на телемарафоні «Єдині новини»

В Україні обліковується близько 3600 підприємств державної форми власності, заборгованість яких складає сотні мільярдів гривень. Про це в прямому ефірі телемарафону «Єдині новини» розповів Перший заступник Голови ФДМУ Дмитро Кліменков.

За його словами, станом на сьогодні Кабінетом Міністрів України прийнято розпорядження про передачу до сфери управління Фонду держмайна близько 2400 держпідприємств із загальним боргом 200 млрд грн. 1300 з них на момент передачі підлягають ліквідації або мають ознаки банкрутства, 600  – знаходяться на тимчасово окупованих територіях і актуальна інформація про їх стан відсутня, додав Дмитро Кліменков.  

При цьому за період з кінця 2022 року до початку 2023 року Фондом вже прийнято в управління близько 1500 підприємств по вказаним розпорядженням. 

Для частини підприємств, які є економічно активними або мають потенціал для відновлення господарської діяльності, потрібно знайти нових ефективних власників, вважає Перший заступник Голови ФДМУ. Він навів приклад Білгород-Дністровського порту, який Фонд держмайна нещодавно виставив на приватизацію. Через попереднє недобросовісне керівництво порту він зазнав значних збитків, розказав Дмитро Кліменков. Наприклад, тут було відключено електропостачання і не працював жодний портовий кран, додав він.

Стартова ціна Білгород-Дністровський порту 187,6 млн грн. Вона розрахована по балансовій вартості активів. Приватний інвестор зможе використовувати порт як логістичний майданчик для перевезення вантажів до дунайських портів, розказав Дмитро Кліменков. Також тут можна створити виробничу площадку, оскільки до порту прокладена залізниця, сказав він.

Дмитро Кліменков розказав, що після приватизації покупець порту зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників підприємства за власною ініціативою протягом цього періоду, додав він.