A A A K K K

Вартість нерухомості зменшилась у порівнянні з довоєнним періодом: позиція ФДМУ щодо звернення Нотаріальної палати України

Інформація щодо “різкого” збільшення оціночної вартості нерухомого майна та її “невідповідності” ринковій у Єдиній базі звітів про оцінку не відповідає дійсності.  В частині регіонів України ціна коливається в межах до 10%, а загалом по всій країні вартість нерухомості  досі менша у порівнянні з довоєнним періодом. 

Дані у Єдиній базі ґрунтуються на інформації з договорів купівлі-продажу, звітів про оцінку та цін, вказаних у відкритих джерелах. Раніше ми повідомляли про зменшення продажів нерухомості у 2022 році: https://www.spfu.gov.ua/ua/news/9254.html.

“Зміна цін на нерухомість в наших реаліях – реакція на військові дії у різних регіонах України. Реакція формує ринок, а не завищення чи заниження цін. Для ринку зміна до 10% за пару місяців – рівень похибки”, – пояснює заступник Голови ФДМУ Юлія Бєлова.

Ми вдячні Нотаріальній палаті за пильність щодо змін вартості нерухомості, та запевняємо Палату, покупців і продавців у відсутності аномальних стрибків цін.

Якщо цікавитеся вартістю своєї нерухомості – рекомендуємо скористатися безкоштовним сервісом https://evaluation.spfu.gov.ua. Якщо потребуєте уточнених даних з урахуванням всіх особливостей вашого майна, – зверніться до професійних оцінювачів. Вони внесуть звіт про оцінку вашої нерухомості до Єдиної бази.