A A A K K K

Як бізнесу оцінити завдані агресією рф збитки? Інструкція

Що робити бізнесу для підготовки належного звіту про оцінку збитків внаслідок агресії рф? Розповідаємо про кожен крок до компенсацій від агресора.

Крок #1. Зберіть докази

Зберіть усі можливі документальні підтвердження ушкоджень майна внаслідок агресії – свідчення очевидців, постраждалих, протоколи ДСНС, інформацію про відкриті кримінальні провадження національної поліції.

Крок #2. Підтвердіть володіння майном

Доведіть, що пошкоджене майно перебувало на балансі підприємства ще до повномасштабної агресії. Проведіть порівняльну інвентаризацію – документуйте інформацію про стан майна до та після пошкодження.

Крок #3. Замовте оцінку

Зверніться до фахівця, який оцінює майно бізнесу. Покажіть результати досліджень з попередніх кроків. Він оцінить ушкодження за Методикою оцінки збитків бізнесу внаслідок агресії рф, яку розробила команда ФДМУ спільно з Мінекономіки. За результатами роботи отримайте звіт про оцінку збитків.

Крок #4. Пройдіть рецензування звіту

Надішліть звіт на перевірку фахівцям в оцінці майна бізнесу (з 2+ роками досвіду). Вони мають підтвердити відповідність проведеної оцінки згаданій Методиці. Рекомендуємо звернутися до професійних спілок оцінювачів. Ми зможемо рецензувати та зберігати такі звіти після впровадження відповідного сервісу, про що розповідали раніше – https://www.spfu.gov.ua/ua/news/9409.html.

Крок #5. Збережіть рецензований звіт

Чекайте зі звітом на можливість подати позов проти країни-агресора. Якщо ваш звіт отримає негативну рецензію – вимагайте від оцінювача доопрацювати оцінку збитків.

ФДМУ рекомендує постраждалим підприємцям замовити оцінку збитків вже зараз. Що раніше це зробите – то більше доказів збережете для позову проти рф.