A A A K K K

ФДМУ збереже для держбюджету 72 млн грн завдяки боротьбі з шахрайськими схемами в оціночній сфері

Фонд державного майна збереже для державного бюджету приблизно 72 млн грн за січень-лютий 2023 року завдяки протидії шахрайським схемам в оціночній сфері. Про це повідомила Заступниця Голови Фонду держмайна Юлія Бєлова.

“Інколи оцінювачі на прохання продавців занижують вартість нерухомості під час підготовки угоди купівлі-продажу, – розповідає Юлія Бєлова. – Це дозволяє зменшити суму податків, які має сплатити продавець під час продажу нерухомості”.

Щоб протидіяти можливим зловживанням, Фонд держмайна вибудував ефективну двокрокову модель відслідковування таких недоброческих оцінок. Це відбувається на етапі їх реєстрації в Єдиній базі звітів про оцінку нерухомості, яку адмініструє ФДМУ. Лише після того як оцінка буде зареєстрована в цій базі, продавець та покупець можуть укласти угоду.

На першому етапі модель автоматично не дозволяє реєструвати оцінки з суттєвими відхиленнями від середніх цін на нерухомість в Єдині базі, а отже і укладати угоду купівлі-продажу. На другому етапі додаткову перевірку проходять оцінки, які мають незначні відхилення від середніх цін.

В 2022 році завдяки цій моделі Фонд держмайна вже зекономив для держбюджету приблизно 1,5 млрд грн. Зараз прослідковується тенденція зменшення цих сум. Це відбувається тому що все менше оцінювачів вдаються до шахрайських схем, оскільки Фонд держмайна посилив боротьбу з ними. З початку 2023 року Фонд держмайна відключив 33 оцінювачів від можливості реєстрації звітів в Єдиній базі, а також відмовив в реєстрації понад 1900 звітів.