A A A K K K

Фонд держмайна готується до відновлення великої приватизації – КМУ затвердив Порядок

Кабінет Міністрів України затвердив Порядок проведення електронних аукціонів для продажу об’єктів великої приватизації. Відповідну постанову уряд прийняв 21 лютого. До об'єктів великої приватизації підпадають активи вартістю понад 250 млн грн. 

Раніше об'єкти великої приватизації, на відміну від малої, продавалися на офлайн-аукціонах.

«Мета великої приватизації полягає в тому, щоб залучити приватні інвестиції у розвиток економіки, створити нові робочі місця та підвищити конкурентоспроможність українських підприємств, – заявив Голова ФДМУ Рустем Умєров. – Фонд держмайна проведе велику приватизацію у відповідності з українським законодавством і міжнародними стандартами прозорості та відкритості цього процесу».

Електронні аукціони вже показали свою ефективність. В 2022 році переможці приватизаційних аукціонів запропонували за державні активи 2,2 млрд грн. ФДМУ успішно провів 193 приватизаційних аукціони, в яких брали участь в середньому по п’ятеро потенційних інвестора.

Для повноцінного запуску великої приватизації необхідно, щоб Верховна Рада ухвалила рішення, яке дозволить ФДМУ встановлювати вимоги до потенційних інвесторів.

ФДМУ вважає, що велика приватизація допоможе підвищити ефективність управління державним майном та сприятиме розвитку економіки країни.