A A A K K K

Фонд держмайна готує Запорізький алюмінієвий комбінат до приватизації в третьому кварталі

Фонд державного майна разом з новим менеджментом «Запорізького виробничого алюмінієвого комбінату» готує підприємство до приватизації. Про це йшла мова під час зустрічі Голови Фонду держмайна Рустема Умєрова з гендиректором комбінату Сергієм Павленко.

Зараз підприємство знаходиться в тяжкому фінансово-економічному стані. Це стало наслідком неефективного управління попередніми приватними власниками. В 2001 році 68%-ий пакет акцій комбінату придбала компанія «АвтоВаз-Інвест». Пізніше, в 2006 році, новим власником цього активу стала компанія Velbay holdings limited, яка підконтрольна «Російському алюмінію» (РУСАЛ) російського олігарха Олега Дерипаски. Окрім цього пакету йому вдалося придбати ще 29,5% акцій комбінату. Внаслідок цього Олег Дерипаска отримав контроль над 97,5% акцій ЗАлКу.

Та в 2015 році держава в результаті судового процесу повернула 68%-ий пакет акцій в державну власність, передавши його в управління Фонду держмайна. Решту акцій (29,5%) в лютому 2023 року стягнув в дохід держави Вищий антикорупційний суд за позовом Мінюсту.

За 14 років колишні власники фактично розграбували підприємство і знищили унікальне виробництво первинного алюмінію. Раніше комбінат був єдиним в Україні виробником цієї продукції. Він мав потужності по виробництву первинного алюмінію понад 100 тис. тонн на рік.

З кінця 2000-их років підприємство поступово припиняло роботу. Спочатку — у березні 2009 року — зупинив роботу глиноземний цех. Пізніше — у квітні 2011 року — припинив виробництво електролізний цех, який випускав первинний алюміній. Останнім — у липні 2014 року —  зупинився ливарний цех.

На час повернення 68%-ого пакету акцій в державну власність комбінат практично припинив виробництво. На підприємстві відбулось повне згортання випуску первинного алюмінію, ліквідоване глиноземне виробництво, електролізні потужності виведені з експлуатації.

Зараз основними джерелами доходу підприємства є здача майна в оренду та продаж активів і виробничих запасів. Однак підприємство все одно збиткове. В 2022 році комбінат отримав збиток 59,3 млн грн.