A A A K K K

Фонд держмайна шукає приватного інвестора для Білгород-Дністровського порту. Аукціон 6 червня

Фонд держмайна проведе 6 червня приватизаційний аукціон з продажу «Білгород-Дністровського морського торговельного порту». Торги відбудуться на Prozorro.Продажі. Стартова ціна 184,9 млн грн (без ПДВ). Гарантійний внесок для участі у торгах — 37 млн грн (без ПДВ).

Білгород-Дністровський порт збиткове підприємство. Станом на 31 березня 2023 року має прострочену кредиторську заборгованість на суму 118,7 млн грн (в тому числі 11,5 млн грн боргів із зарплати і 30,0 млн грн податків із зарплати).

В 2020 і 2021 роках порт показував суттєві збитки — 25,2 млн грн і 28,5 млн грн відповідно. Лише в 2022 році підприємство отримало 63 тис. грн чистого прибутку. Та вже за підсумками першого кварталу 2023 року воно знову показало збиток (4,5 млн грн).

Білгород-Дністровський порт розташований на західному березі Дністровського лиману. Він розміщується на 59 га основної території порту (має виходи до девʼяти причалів) та понад 5 га території портопункту Бугаз (один причал) в селищі Затока.

До складу порту також входять дев’ять суден, чотири тепловози, 18 портальних кранів, 47 транспортних засобів тощо.

Покупець порту зобов’язаний протягом шести місяців погасити борги із заробітної плати та перед бюджетом. Також він не зможе звільняти робітників за власною ініціативою протягом цього періоду.

Стартова ціна розрахована на підставі балансової вартості активів порту.

Нагадаємо, 17 січня Фонд держмайна провів приватизаційний аукціон, на якому продав порт «Усть-Дунайськ». Під час торгів вартість активу зросла в три рази до 201 млн грн. В аукціоні взяли участь вісім підприємців.