A A A K K K

ФДМУ розраховує розпочати приватизацію конфіскованих російських активів в 2023 році — Голова ФДМУ Рустем Умєров в інтерв’ю Reuters

Україна сподівається в 2023 році розпочати продаж конфіскованих російських активів на приватизаційних аукціонах для фінансування відновлення країни, заявив Голова ФДМУ Рустем Умєров в інтерв’ю Reuters.

«Російський бізнес у деяких галузях був значним гравцем на ринку», — сказав він. «Наша мета — це все передати у державну власність, підготувати і продати. Ми хочемо, щоб ці підприємства працювали на Україну, на українських громадян», — пояснив Рустем Умєров.

Уряд вже передав Фонду держмайна 102 активи, в основному, нерухомість та автомобілі. Зараз йде підготовка до їх приватизації, в тому числі над відновленням діяльності, сплатою податків і заробітної плати. ФДМУ розраховує розпочати продаж в кінці другого — на початку третього кварталу.

Один з найбільш значимих активів Демурінський гірничо-збагачувальний комбінат. Це підприємство виробляє сировину для виготовлення титану та раніше належало російському мільярдеру, акціонеру титанової корпорації «ВСМПО-Авісма» Михайлу Шелкову.

В лютому Уряд передав цей актив в управління ФДМУ з метою його подальшої приватизації. На комбінаті, на якому працює 284 людини, частково відновлено виробництво. Фонд сподівається продати його цього року.