A A A K K K

#Підприємства ФДМУ: АТ «Оріана» оскаржує борг у 170 млн євро та планує повернути незаконно відчужене майно

Фонд держмайна спільно з АТ «Оріана» напрацьовує правову позицію для оскарження боргу, який «технічно» було покладено на підприємство в процесі виведення майна компаніями з російським капіталом.

Калуське підприємство «Оріана» перебуває в процедурі банкрутства вже понад 20 років. Найбільше хімічне підприємство України, яке на початку 90-х виробляло більше ніж 100 найменувань продукції, постійно нарощувало обсяги та запускало нові виробництва, а також утримувало 60% житлового фонду міста, стало заручником шахрайських схем.

У 2000-му році на базі «Оріани» було створено ЗАТ «Лукор», в яке була передана велика частина активів підприємства. Партнером стала компанія з російським капіталом ТОВ «Лукойл-Нафтохім» (група компаній Лукойл Україна, підконтрольна російському підсанкційному олігарху Вагіту Алекперову). Одним із зобов’язань, які брав на себе ТОВ «Лукойл-Нафтохім», було погашення кредиту «Оріани». Гроші були запозиченні для будування потужностей по виробництву поліетилену та поліпропілену на базі ВО «Хлорвініл» (правонаступником якого стала «Оріана») ще на початку 90-х у Баварського об'єднаного банку під державні гарантії. 

Але Лукойл не погасив кредит, а згодом передав активи ЗАТ «Лукор» в іншу, нову юрособу — ТОВ “Карпатнафтохім” (бенефіціари теж з рф), після чого держава взагалі втратила контроль над підприємством. Тому борг німецькій стороні довелось віддавати державі в особі Міністерства фінансів України і технічним боржником перед державою тепер виступає «Оріана».

У 2015 році проти Лукойлу порушено кримінальну справу за 191 статтею Кримінального кодексу — привласнення майна. З того часу відбулась ціла низка судових розглядів щодо неправомірності передачі майна «Оріани» в ЗАТ «Лукор». На даний час, справа щодо кредиту перебуває на розгляді у Верховному Суді. Враховуючи жорстку позицію нової команди ФДМУ щодо активів з російським капіталом, нове керівництво «Оріани», яке було призначено у квітні цього року, разом з Фондом готується до нового раунду судових розглядів.

«Шанси на визнання попередніх рішень про відчуження майна «Оріани» незаконними доволі високі. І це стосується не тільки історії з Лукойлом. Є аналогічний прецедент з ТОВ «Оріана-Еко», у власність якого був переданий Домбровський кар’єр. Ми будемо боротись за повернення майна, бо бачимо перспективу у відновленні роботи підприємства», — акцентує новий в.о. директора АТ «Оріана» Руслан Кучерявий.

ТОВ  «Оріана-Еко» було створено як частина реалізації плану санації АТ «Оріана» в 2016 році. «Оріана» наповнила статутний капітал «Оріана-Еко» своїми активами (Домбровський кар’єр і хвостосховища) і була єдиним учасником ТОВ до весни 2018 року, допоки з’явився другий засновник — Калуська соляна компанія. І вже з червня 2018 року у Калуському міськрайонному суді триває розгляд кримінальної справи щодо правомірності передачі кар’єру і хвостосховищ в статутний капітал ТОВ «Оріана-Еко». Поки кар’єр не працює і стоїть в затопленому стані, у нього прибуває вода і солі з нього поступово виносяться у водоносні горизонти, це викликає занепокоєння природоохоронців та міської влади. 

«Отримання «Оріаною» позитивних судових рішень і поступове відновлення роботи підприємства має стати черговим кейсом ефективного корпуправління державними активами. Наприклад, завдяки відновленню видобування калійних солей на Домбровському кар’єрі та виробництва мінеральних добрив на базі «Оріани», про можливість якого Фонд вже заявляв раніше, у підприємства не лише з’явиться шанс на поступове відновлення господарської діяльності, але й буде вирішене важливе екологічне питання регіону», — зазначає директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.