A A A K K K

Фонд держмайна стане першою державною установою, яка запровадить діджитал-систему управління ризиками

Фонд державного майна України стане першою державною установою, яка запровадить діджиталізовану систему управління ризиками. Проєкт стартував цього тижня і складатиметься з декількох етапів. Завдяки їх реалізації Фонд планує отримати потужні інструменти для ефективного корпуправління, захисту інтересів держави та виявлення корупційних ризиків. 

В Україні позитивні кейси часткової імплементації системи управління ризиками в державних установах мають Національний банк, Державна служба з надзвичайних ситуацій, Міністерство юстиції. Однак унікальність проєкту ФДМУ полягає в тому, що система буде реалізована на базі сучасних IT-рішень і максимально автоматизована. Вона охопить центральний апарат Фонду, його регіональні відділення, а також ТОП-підприємства, які знаходяться в підпорядкуванні Фонду. 

«Запровадження системи дозволить в перспективі скоротити збитки державних підприємств, які знаходяться в управлінні ФДМУ, до 5 разів. ‎Управління ризиками та дотримання вимог (комплаєнс) мають бути складовою щоденного, постійного процесу прийняття управлінських рішень на всіх рівнях. Це культура корпоративного управління, прозорість прийняття будь-яких управлінських рішень, зрозумілість роботи українських державних органів для наших міжнародних партнерів»‎, — впевнений Перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій.

Система базується на трьох основних стандартах: ISO, COSO та INTOSAI і дозволяє аналізувати всі управлінські рішення, виявляти потенційні ризики та уникати значної кількості негативних подій та втрат, які вони можуть нести.

Система має стати також дієвим інструментом для виявлення ризиків, пов’язаних з корупційною складовою. Так, за рахунок регламентації обов’язків, повноважень та чіткій фіксації дій користувачів буде забезпечено максимальну прозорість механізмів контролю. А за рахунок формування уніфікованого набору показників, а також застосування інформації з різних джерел, Фонд зможе ідентифікувати потенційні проблемні питання до моменту їх  настання, а відтак, попереджати їх негативні наслідки.

До вересня 2023 року Фонд планує сформувати відповідну організаційну структуру, провести діагностику та розробити перелік заходів, необхідних для впровадження системи, у тому числі, формування карти ризиків.

Слід зауважити, що запровадження багаторівневої системи управління ризиками є частиною плану гармонізації українського законодавства з правом Європейського Союзу та наслідуванням кращих міжнародних практик.

Система управління ризиками реалізується за експертної підтримки Проєкту ЄС «‎Право-Justice».