A A A K K K

ФДМУ разом з УкрІнвестКлубом розпочинають співпрацю, щоб розвінчати найпоширеніші міфи про приватизацію

Фонд держмайна разом з УкрІнвестКлубом розпочинає співпрацю, метою якої буде популяризація покупок об’єктів малої приватизації. Задача проєкту — доступною мовою розказати про можливості приватизації та оренди державного майна для кожного українця та розвінчати найпоширеніші стереотипи про “розпродаж” державної власності. В планах є проведення зустрічей та публікація матеріалів на зазначену проблематику.

“Команда ФДМУ націлена на те, щоб всі процеси з приватизації та оренди працювали максимально прозоро і зрозуміло як для українських, так і для іноземних інвесторів. Економіка має працювати. Нема сенсу державі сидіти на купі металобрухту “колишніх індустріальних флагманів”, які за часи СРСР були монополістами, а за роки Незалежності стали мільярдними боржниками. Якщо бізнес хоче купити такий актив — це тільки плюс. Держава отримає прибуток спершу при продажі і далі теж — через погашення боргів, сплату податків та створення нових робочих місць. Держава має підтримувати бізнес, а не заважати йому”, — впевнений перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій.

“В українському суспільстві вже багато років точиться дискусія чи доцільно тримати в державній власності величезну кількість підприємств різногалузевого спрямування, більшість з яких за 30 років незалежності України вже втратила свою ринкову привабливість. З іншого боку — таке майно може бути цікавим для українського бізнесу, який вже сформував певний капітал і готовий інвестувати його навіть попри те, що в країні йде війна. Тому ми вирішили розібратись більш детально в питаннях приватизації та оренди і звернулись за експертною думкою до фахівців Фонду держмайна. Наша мета — пояснити бізнесу “правила гри” на цьому ринку, показати доступність інвестування та успішні кейси”, — говорить Олександр Тихомиров, співзасновник УкрІнвестКлуб.

Держава в особі Фонду може запропонувати бізнесу привабливі умови. Об’єкти малої приватизації зараз виставляються на аукціони зі стартовою ціною, яка дорівнює їхній балансовій вартості. І в цьому теж плюс — така приваблива ціна мотивує брати участь в аукціонах більшу кількість учасників і в ході аукціону ціна зростає в рази, а інколи в десятки разів. Конкуренція породжує попит, а держбюджет отримує кошти, які сьогодні йдуть на підтримку Сил оборони, а після війни — на відновлення економіки.

“Ми пропонуємо альтернативи банківським депозитам та зберіганню грошей під матрацом і готові розповідати про це всім українцям. Наприклад, про те, що Фонд держмайна є найбільшим орендодавцем в країні. Сьогодні багато бізнесів, яким довелось релокуватись на нові місця, тому оренда державних об’єктів нерухомості для відновлення роботи великих складів чи маленьких кав’ярень — це реальна можливість вижити і спільно відновлювати економіку України”, — наголошує Денис Шугалій.