A A A K K K

#Підприємства ФДМУ: ОГХК планує відновити роботу Іршанського ГЗК та вивести філію на довоєнний рівень виробництва вже до кінця 2023 року

АТ “Об'єднана Гірничо-Хімічна Компанія” веде активні переговори про продаж західним партнерам продукції з Філії “Іршанський ГЗК” і планує поновити видобування та збагачення ільменітового концентрату на підприємстві вже до кінця поточного року на рівні 18 тис. тонн на місяць. Про це представникам Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ повідомив член правління АТ “ОГХК” Дімітрі Каландадзе під час їхнього візиту на підприємство.

“Іршанський ГЗК призупинив свою роботу в листопаді минулого року. Зараз на складах підприємства та в портах знаходиться майже 54 тис. тонн ільменітового концентрату та 100 тис. тонн чорнового концентрату. Його потрібно почати продавати, щоб запустити видобування нової сировини”, — зауважує член правління АТ “ОГХК” Дімітрі Каландадзе. 

За словами пана Каландадзе компанія зараз веде активні перемовини з укладання нових контрактів на експорт продукції саме з Іршанського родовища і сподівається, що вже в червні почне перші відвантаження, а паралельно ще шукає найоптимальніші умови для логістики продукції до потенційних партнерів.  

А поки Іршанський ГЗК власними силами займається ремонтом техніки, кошти в оновлення якої не інвестувались тривалий період, і готується до запуску.

“Відновлення реалізації продукції дасть нам можливість поступово поновити видобування та збагачення. Ми зможемо повернути до роботи ту частину працівників Іршанського ГЗК, яка перебуває зараз на простої і отримує 2/3 від окладу. Це пріоритетна для нас задача. Плануємо вийти на рівень виробництва 18 тис. тонн ільменітового концентрату на місяць вже до кінця цього року. Це майже рівень плану, який був у нас встановлений на початку 2022 року, до війни”, — додав Каландадзе.

У Фонді вважають, що позитивно на роботу ОГХК як постачальника сировини має вплинути також запуск виробництва на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті, тому вже опрацьовуються варіанти відновлення роботи титанового гіганта.

“Є певні проблеми по запуску виробництва на Запорізькому титано-магнієвому комбінаті і, в першу чергу, це вплив на підприємство структур, підвладних одному з українських санкційних олігархів. Не дивлячись на те, що підприємство повернули у власність держави і де-юре воно зараз знаходиться в управлінні Фонду, ми постійно стикаємось з опором попередніх власників. Але ми маємо план як відновити виробничий ланцюжок”, — заявляє директор Департаменту корпоративних прав держави ФДМУ Олександр Федоришин.

Зараз ФДМУ також веде наполегливу боротьбу за повернення контролю над ще одним державним підприємством з титанової галузі — Сумихімпром, яке структури того самого олігарху довели до банкрутства і продовжують контролювати, блокуючи приватизацію.