A A A K K K

Фонд держмайна запровадить прогресивні діджитал-інструменти для централізованого управління великою кількістю держпідприємств

Фонд держмайна представив профільному Комітету ВРУ та Рахунковій палаті своє бачення  усунення недоліків в роботі, які були виявлені під час перевірки діяльності установи за попередні періоди — 2020-2021 рр. Зокрема, ці пропозиції містять механізми врегулювання процедур призначення директорів та членів Наглядових рад на державні підприємства, оптимізацію управління структурними підрозділами Фонду та впровадження сучасних діджитал-інстументів для централізованого управління великою кількістю державних підприємств.

“Звіт Рахункової палати показав нам комплексні проблеми, які накопичились за 30 років існування Фонду. Але у нас є рішення, які дозволять нам в короткостроковій перспективі усунути їх, а в довгостроковій — загалом змінити парадигму Фонду. Ми хочемо зробити  акцент у своїй роботі на корпоративне управління і для цього нам потрібні дієві інструменти. Один з них — Government Resources Planning and Management (GRPM) — система на базі сучасних цифрових рішень, яку ми плануємо “розгорнути” у Фонді найближчим часом. Вона допоможе нам  вдосконалити функції моніторингу та контролю за великою кількістю державних підприємств, об'єднуючи їх за галузевим чи холдинговим принципом, і буде інтегрована з різними державними реєстрами”, — зазначив Рустем Умєров, Голова ФДМУ.

Подібні підходи вже давно успішно використовуються у світі для управління державними підприємствами і базуються на принципах OECD. Вони дозволяють підвищити ефективність управління доходами державних підприємств та роблять цей процес прозорим для стейкхолдерів.

“Управління доходами є критично важливим аспектом ведення будь-якого бізнесу. Без належного фінансового контролю наші державні підприємства й надалі будуть генерувати збитки. Наша задача — покращити розподіл ресурсів і зробити фінансову звітність ДП автоматизованою та прозорою”, — наголосив Рустем Умєров.

Крім того, належна практика управління доходами державних підприємств також допоможе запобігти фінансовим зловживанням та зменшть рівень корупційних ризиків.