A A A K K K

ФДМУ працює над чотирма новими інвестиційними проєктами — голова ФДМУ Рустем Умєров на телемарафоні «Єдині новини»

Україна співпрацюватиме з Об'єднаними Арабськими Еміратами для створення Суверенного фонду, який має відіграти ключову роль у розвитку української економіки. Про це заявив в ефірі телемарафону «Єдині новини» голова ФДМУ Рустем Умєров.

10 червня Фонд держмайна та провідна консалтингова компанія Contango (належить Суверенному фонду ADQ) уклали меморандум про співпрацю. Contango допоможе Фонду держмайна виробити стратегію роботи Суверенного фонду, сформувати портфелі підприємств та підготувати їх до трансформації в эффективно працюючі активи, зазначив Рустем Умєров.

Суверенний фонд — це фінансовий інструмент, який забезпечує ефективне управління національними активами в багатьох країнах світу. Лише в ОАЕ працює три такі фонди, зазначив Рустем Умєров. Завдяки партнерству з цією країною, Суверенний фонд України зможе реалізувати великі інфраструктурні проєкти, які сприятимуть розвитку української економіки.

Суверенний фонд — це лише один із чотирьох ключових продуктів, над якими працює команда Фонду державного майна, розповів Рустем Умєров. ФДМУ планує створити Земельний банк та Фонд інвестиційної нерухомості. Ці інституції сприятимуть розвитку сільськогосподарського сектору та ринку нерухомості в Україні.

Крім того, ФДМУ намагається допомогти відновити роботу української промисловості, зокрема через ініціативу Made in Ukraine у партнерстві з Міністерством економіки. Будь-який український підприємець може придбати на аукціонах малої приватизації занедбані державні активи. Це так звані браунфілди — промислові майданчики з комунікаціями, які можуть стати базою для створення нових промислових підприємств.

«Мета — Україна має стати головним промисловим хабом і майданчиком Європи», — підкреслив Рустем Умєров.

Інший головний напрямок роботи Фонду держмайна — відновлення великої приватизації, розповів Голова ФДМУ. Нещодавно Верховна Рада скасувала останню перепону для цього. Тому ФДМУ готується виставити на продаж декілька активів, наприклад, ОГХК, ОПЗ тощо.