A A A K K K

Фонд держмайна домігся у Верховному Суді скасування рішень попередніх інстанцій у справі незаконного відчуження майна ВАТ "НДМO"Діалір"

19 липня Верховний Суд задовольнив касаційну скаргу Фонду держмайна, Київської міської прокуратури та Міністерства охорони здоров’я, та визнав неправосудними рішення Господарського суду м. Києва та Північного апеляційного господарського суду, якими затверджено план санації ВАТ "НДМО "Діалір". 

ВАТ “НДМО "Діалір" — акціонерне товариство (держава володіє 95,6%), якому ще на початку 90-х було виділено 21 га землі під будівництво Республіканської клінічної лікарні в районі столичної Троєщини. Було навіть збудовано близько 80% запроєктованих об’єктів загальною площею 300 602,1 кв м, однак до фінальної здачі їх в експлуатацію не дійшло — через нестачу коштів. 

В 2007 році щодо ВАТ “НДМО "Діалір" була порушена справа про банкрутство. Доводили підприємство до банкрутства за “класичною" схемою. Було сформовано штучний борг перед сумнівним проєктантом — ТОВ “Київспецпроєкт”, і це дозволило йому вступити до справи про банкрутство в ролі конкурсного кредитора, а його директору — очолити комітет кредиторів і впливати на всі процеси, залишаючи “за бортом” інших кредиторів.

Недобудову мали реанімувати через процедуру санації, залучивши кошти інвесторів для розрахунку з боргами та відновлення будівництва. Але на підприємство була призначена арбітражна керуюча, яка підготувала план санації в інтересах третіх осіб, а не боржника. 

У 2008 році Господарський суд м. Києва визначив борг НДМО "Діалір" в розмірі 47,6 млн грн, за 13 років він виріс до 55 млн грн, а вартість недобудов була визначена на рівні 31,3 млн грн — умисно оцінена без урахування так званої “земельної компоненти” і таким чином була суттєво заниженою. План санації був виписаний так, що інвестори (компанії, які, як виявилось пізніше, були пов’язані з кредиторами) отримали можливість сплатити борги банкрута в обмін на його активи, тобто за заниженою ціною без визначення їхньої ринкової вартості на конкурсі. 

У разі проведення конкурсу підприємство могло б отримати за підрахунками Фонду від 400 млн грн до 800 млн грн (ще за довоєнним курсом 28 грн/дол.) і на аукціоні можна було б реалізувати лише частину активів, а отриманих коштів вистачило б на покриття боргів та реінвестицію в підприємство. 

Фонд виступив проти такого плану санації і поки тривали судові розгляди, “нові інвестори” почали відчуження майна. Виявилось, що реальною метою санації було не отримання без конкурсу будівель підприємства, а встановлення контролю за ділянкою столичної землі, на якій вони розміщені, оскільки в процесі придбання будівель власник отримав право, застосувавши статтю 120 Земельного кодексу України, на користування землею площею понад 21 га.

Фонду вдалось зупинити процес незаконного відчуження майна ВАТ “НДМО "Діалір". Зараз за рішенням Верховного Суду справу про банкрутство підприємства спрямовано на новий розгляд до Господарського суду м. Києва для об'єктивного розгляду, дослідження всіх доказів та врахування висновків Верховного Суду щодо питання затвердження плану санації. У Фонді вважають, що мають усі шанси повернути активи підприємства в держвласність і провести прозорий аукціон з їхньої реалізації на конкурсних засадах.