A A A K K K

Нова Методика оцінки майна вступила у дію

Постанова Кабінету Міністрів України №1033 від 25.11.2015 «Про внесення змін до Методики оцінки майна» вступила у дію – вона опублікована у газеті «Урядовий кур’єр» від 22.12.2015.

Зміни до Методики оцінки є одним із найважливіших кроків Фонду до реалізації розробленої ним програми дій з удосконалення функціонування національного ринку оцінки та діяльності його професійних учасників.

За словами Голови ФДМУ Ігоря Білоуса, Фонд є державним регулятором ринку оцінки, і у цій ролі перед ним постають три головних завдання:

– наблизити національну оцінку до міжнародних стандартів;

– зробити систему оцінки і роботу оцінювачів максимально прозорою;

– сприяти якомога ширшому залученню громадськості та саморегулівних організацій і оцінювачів до процесу регулювання цього ринку.

Коротко нагадаємо основні зміни, внесені до Методики:

1. В основу оцінки за новою методикою покладено ринкову вартість об’єкта, а не балансову звітність, як раніше, за якою проводилася стандартизована оцінка (окремо для бірж, окремо – для конкурсу) без аналізу ринку, врахування ліквідності і перспектив підприємства;

2. Відтепер оцінку абсолютно всього (пакетів акцій, об’єктів будівництва та ін.) будуть проводити незалежні оцінювачі;

3. Усі контрольні пакети акцій об’єктів груп «Г» і ПЕК будуть оцінюватися за ринковою вартістю з залученням незалежних оцінювачів, а стартову ціну буде узгоджувати створена КМУ робоча група, до якої входять представники міністерств і міжнародних організацій. Робоча група зможе збільшити стартову ціну для аукціону, але не зможе зменшити (раніше стартову ціну встановлювала конкурсна комісія, яка ні з ким її не узгоджувала).

Слід зазначити, що Проект постанови «Про внесення змін до Методики оцінки майна» до передачі в Кабінет Міністрів тривалий час був відкритий для обговорення на офіційному сайті Фонду не тільки професіоналами в сфері оцінки майна, а також усіма бажаючими, і не викликав пропозицій та зауважень громадськості.