A A A K K K

У 2015 році заборгованість із заробітної платні на підприємствах ФДМУ зросла на 3 млн грн

За 2015 рік заборгованість з заробітної плати на господарських товариствах з державною часткою в статутному капіталі більше 50% та на державних підприємствах, що перебувають в управлінні ФДМУ, збільшилася на 3 млн грн (6%) і склала 52, 286 млн грн на 31.12.2015 р. Таку інформацію було отримано Фондом в результаті проведення регулярного моніторингу стану погашення заборгованості із виплати зарплати.

За даними внутрішнього моніторингу, однією з головних причин непогашення заборгованості із виплати заробітної плати є те, що більшість підприємств-боржників перебувають на різних стадіях банкрутства (санація, ліквідація).

Так, наприклад, найбільшу суму заборгованості із заробітної плати має ПАТ «АЗМОЛ» (орган управління – ФДМУ, порушено провадження про банкрутство з 2013 року, з 10.02.2016 ліквідація). На кінець 2015 року вона становила 22,478 млн грн, або 42% від загальної суми боргу на усіх підприємствах. За 2015 рік сума заборгованості із заробітної плати на ПАТ «АЗМОЛ» зросла  на 3,555 млн грн.

Також найбільшими боржниками у звітному році є такі підприємства-банкрути: ДП «ВО «Знамя» (орган управління – РВ ФДМУ по Полтавській області, борг – 4,761 млн грн; порушено провадження у справі про банкрутство з 2001 року), ВАТ «ХК» Краян» (орган управління – РВ ФДМУ по Одеській області, борг – 3 950 тис. грн; порушено провадження у справі про банкрутство з 2006 року), ВАТ «Содовий завод» (орган управління – РВ ФДМУ по Донецькій області, борг – 4,109 млн грн; порушено провадження у справі про банкрутство з 2001 року).

Завдяки заходам, які вжив Фонд та його регіональні відділення протягом звітного року, вдалося ліквідувати заборгованість із виплати заробітної плати у повному обсязі на семи підприємствах:

1. ДП «Костянтинівський державний хімічний завод»;

2. ДП «Центральне конструкторсько-технологічне бюро»;

3. ЦМК «Черкаський державний завод хімічних реактивів»;

4. ДП «Бердянський державний завод скловолокна»;

5. ВАТ «Пульсар»;

6. ВАТ «Роменський завод автоматичних телефонних станцій»;

7. ПАТ «Науково-виробничий комплекс «Полярон»,

 

а також зменшити заборгованість ще на чотирьох:

1.     ВАТ «Львівський завод «Автонавантажувач»;

2.     ПАТ «Державна акціонерна компанія «Національна мережа аукціонних центрів»;

3.     ПАТ «Хімтекстильмаш»;

ВАТ «Содовий завод».

Однак фахівці Фонду держмайна переконані,  що з метою недопущення появи будь-яких видів заборгованостей в майбутньому, а також для запобігання банкрутству даних підприємств, необхідно здійснити швидку і прозору приватизацію нестратегічних державних об’єктів. Тим більше, що в бюджеті немає в достатній кількості коштів ні на погашення заборгованостей, ні на модернізацію та відновлення виробництва. Тому тільки отримавши приватного власника і залучивши інвестиційний капітал, ці підприємствазможуть модернізувати технології та обладнання і завдяки цьому налагодити виробництво. А це, в свою чергу, дасть змогу погасити заборгованість із соціальних виплат і значно підвищити рівень оплати праці.