A A A K K K

ФДМУ ініціює масштабні зміни на агропідприємствах: нарада з керівниками ДП

Голова Фонду державного майна України Віталій Коваль провів робочу нараду з керівниками 42 державних агропромислових підприємств, що входять до сфери управління ФДМУ. Під час зустрічі Віталій Коваль окреслив ключові завдання для синхронізації державного агросектору зі стратегічними завданнями Фонду держмайна.

«Ситуація на підприємствах дуже відрізняється. Є приклади успішного керування, коли ДП сплачують понад 5 тис. грн податків з кожного гектара землі і є прибутковими. А є підприємства, які «пасуть задніх», — зазначив Віталій Коваль.

Команда ФДМУ уже провела внутрішні аудити таких ДП, виявила можливі ризики та недопрацювання. Запроваджується нова система ефективної комунікації — тепер кожен керівник с/г підприємства щомісяця звітуватиме Фонду про пророблену роботу.

Також очільник Фонду поставив перед керівниками ДП завдання в найкоротший термін провести інвентаризацію та запустити процес повернення тієї землі, що була неправомірно втрачена. 

Крім того, Віталій Коваль акцентував що ФДМУ взяв курс на ринок прозорої оренди землі через електронні аукціони. Для цього Фонд запускає проєкт «Земельний Банк». Його головні цілі — детінізація доходів від оренди земель сільськогосподарського призначення та збільшення надходжень до державного та місцевих бюджетів.

«Сьогодні точно не час для «сірих» схем. Захист державної власності – наш пріоритет. Керівники агропідприємств повинні мати чіткий фінансовий план, бути прибутковими, сплачувати податки та заробітні плати. Вкотре наголошую, сьогодні кожна гривня має йти на підтримку Сила оборони. Важливо щодня спільно працювати на перемогу України» — зазначив Віталій Коваль.