A A A K K K

Міжнародна співпраця: Команда ФДМУ продовжує роботу з французьким державним агентством міжнародного співробітництва

Голова ФДМУ Віталій Коваль та зуступники очільника відомства спільно з Мінекономіки зустрілися з керівним складом «Expertise France», «Право-Justice» та «mAIDan Ukraine».

Голова Фонду держмайна висловив вдячність «Expertise France» за організовану поїздку до Франції, яка дала багато нових ідей та натхнення Команді Фонду. У свою чергу відомство продовжило планомірну роботу над кількома ідеями. Зокрема, активно працюємо над змінами у законодавстві України.




«Сьогодні в Фонді понад 2000 підприємств. Наш найбільший виклик - побудувати для них ефективне управління. Тому досвід наших колег - Дирекції з нерухомості Франції, який перейняли в робочій поїздці, нам важливий», — наголосив Голова ФДМУ. 

У ході зустрічі Віталій Коваль презентував роботу Фонду держмайна іноземним колегам. Розповів про ключові напрямки: оренду, приватизацію, корпоративне управління та оцінку. Зупинилися на розгляді найбільших об’єктів приватизації: АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія», ПАТ «Сумихімпром» та готель «Україна». 

«Фонду держмайна цікавий підхід до приватизації державних об’єктів Франції, він враховує обов’язкові витрати на енергоефективність приміщень. Домовилися продовжувати вивчати їхню модель і втілювати її в Фонді», — акцентував очільник відомства.

Також Віталій Коваль акцентував на тому, що 1 долар від приватизації приносить 4 долари приватних інвестицій. Для України —  це посилення внутрішнього резерву, який як ніколи необхідний саме сьогодні.

Окремо обговорили перспективи та можливості від реалізації нового проєкту «Земельний банк». Пояснили партнерам механізми та терміни оренди земель сільськогосподарського призначення.

У свою чергу Іванна Смачило підкреслила: «Сьогодні важливо зрозуміти, що залишити у власності держави, що продати, а що ліквідувати. Дякуємо за допомогу іноземним партнерам у розробці закону про ліквідацію державних підприємств. Очікуємо прийняття закону. Найбільшим викликом є впровадження системи якісного управління державними підприємствами. Оскільки між акціонерами мають бути дружні, партнерські відносини, які необхідно правильно вибудовувати. Досвід будь-якої країни індивідуальний, наше завдання імплементувати всі практики, які найкраще підійдуть для України»

Як підсумок іноземні партнери висловили підтримку, вдячність за співпрацю та позитивний відгук щодо поїздки до Парижу. Вони запевнили у готовності надавати допомогу та спільно  працювати над створенням технічних завдань. 

Довідково. Expertise France — це французьке державне агентство міжнародного співробітництва. Займається розробкою та реалізацією проєктів спрямованих на сприяння збалансованому розвитку країн-партнерів відповідно до Цілей сталого розвитку (ЦСР).
Для цього агентство координує та реалізує проєкти національного або регіонального масштабу в основних сферах громадської діяльності:

- демократичне, економічне та фінансове врядування;

- мир, стабільність і безпека;

- клімат, біорізноманіття та сталий розвиток;

- здоров'я та людський розвиток.