A A A K K K

Повідомлення щодо оренди частини будівлі Фонду державного майна України

Фонд державного майна України отримує численні інформаційні запити стосовно оренди приміщень, які знаходяться в адміністративній будівлі Фонду. 

Підтверджуючи дотримання принципів максимальної відкритості та прозорості роботи, Фонд державного майна надає вичерпні відповіді стосовно цього конкретного випадку.

Обстеження державного майна, яке здається в оренду, є формою контролю дотримання виконання умов договорів оренди. Такі заходи відбуваються згідно затвердженого плану перевірок. Так, у місті Києві на перший квартал 2020 року заплановано перевірку 32 об'єктів.

Одним з орендарів, стосовно якого вже проведено таку перевірку, є фізична особа-підприємець Ландар А. П., яка з 2006 року орендує приміщення площею 126,65 м², що знаходиться в адміністративній будівлі Фонду державного майна України. 

Згідно умов договору оренди, вказане приміщення має використовуватись як їдальня. 

За результатами перевірки було встановлено факт використання приміщення не за цільовим призначенням. Фактично, вказане приміщення використовується як заклад ресторанного господарства у вигляді кафе. В рекламній продукції закладу та на його сайті вказаний об'єкт взагалі позиціонується як ресторан. 

Визначення типів закладів ресторанного господарства регламентується Державним стандартом України 4281:2004 “Заклади ресторанного господарства. Класифікація”.

Варто зазначити, що цільове використання приміщень є однією із суттєвих умов договору, відповідальність за дотримання яких покладена на орендаря.

За результатами перевірки ФОП Ландар А. П. складено акт обстеження, який направлено засобами поштового зв'язку орендарю та вручено безпосередньо в приміщенні Регіонального відділення Фонду державного майна України по місту Києву.

Також, на виконання контрольної функції Регіональним відділенням Фонду, направлено запити іншим контролюючим органам.

Разом із тим, орендарю було надіслано пропозицію про добровільне розірвання договору про оренду. 

Станом на 27 лютого 2020 року заперечень на акт обстеження від ФОП Ландар до Фонду не надходило.