A A A K K K

Стартова ціна та умови приватизації АТ «ОГХК»: Дмитро Сенниченко розповів про перший об’єкт великої приватизації у 2021 році

19 квітня 2021 року за участі Голови Фонду державного майна України Дмитра Сенниченка відбулася прес-конференція присвячена розробленим умовам приватизації та визначенню стартової ціни АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

У заході, який проходив в онлайн форматі, також взяли участь заступник Голови Фонду держмайна Тарас Єлейко, Т.в.о. голови правління АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» Артур Сомов, а також керуючий партнер BDO Корпоративні Фінанси Україна радник з приватизації  Віталій Струков.

«АТ «ОГХК» – стане першим об'єктом великої приватизації, який буде виставлено на прозорий аукціон після її розблокування. Приватизаційним радником вже визначена та запропонована стартова ціна – 3,7 млрд грн. Аукціонна комісія, в свою чергу, розробила умови, які стануть предметом розгляду Кабінету міністрів», – повідомив Дмитро Сенниченко.

За словами Голови Фонду, на формування стартової ціни вплинули декілька факторів:

  • збільшення запасів Вільногірського гірничо-металургійного комбінату в 2 рази;

  • кон’юнктура ринку титану та зростання цін на продукцію;

  • покращення фінансових показників, зокрема зростання операційного прибутку.

Артур Сомов додав, що підприємство на етапі підготовки до приватизації провело масштабну роботу щодо ліквідації корупційних схем, що теж позитивно вплинуло на формування стартової ціни: «Систематична робота по очищенню підприємства від корупції та тіньового менеджменту — це одне з головних завдань, яке на сьогоднішній день дало змогу відновити фінансові показники компанії, та привернути увагу як вітчизняних так і закордонних потенційних інвесторів».

Для майбутнього інвестора розроблено ряд чітких умов, що включають дотримання соціальних та екологічних вимог, а також модернізацію виробництва.

Наступним етапом в процесі приватизації АТ «ОГХК» є затвердження умов продажу підприємства Кабінетом Міністрів України.

«АТ «ОГХК» перший, але не останній об’єкт великої приватизації, який буде виставлений на прозорий аукціон. Наступними у 2021 році стануть Завод «Більшовик» та Президент Готель. Приватизація цих непрофільних державних активів призведе до залучення сталих інвестицій, створення нових робочих місць та зростання української економіки», – резюмував Голова Фонду держмайна Дмитро Сенниченко.

 

Довідково. 

16 квітня відбулося засідання аукціонної комісії, на якій були розглянуті питання стартової ціни та умов приватизації АТ «ОГХК». До складу комісії увійшли представники Фонду державного майна України, Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України, Міністерства фінансів України, АТ «ОГХК», Житомирської та Дніпропетровської ОДА, правоохоронних органів, а також приватизаційного радника BDO Україна.

АТ «Об'єднана гірничо-хімічна компанія» – державне підприємство, один з найбільших у світі виробників титанової сировини. В структуру ОГХК входять Вільногірський гірничо-металургійний комбінат та Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат. Уряд у серпні 2016 року відніс ОГХК до списку компаній, що підлягають приватизації. Її терміни декілька разів відкладали, востаннє – у зв'язку з блокуванням великої приватизації через коронакризу.