A A A K K K

Заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко: «Непрофільні активи органів влади потрібно приватизувати»

16 червня заступник керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко в рамках участі у Всеукраїнському форумі «Україна 30». Економіка без олігархів» розповів про плани з приватизації непрофільних активів органів центральної виконавчої влади. 

«Будівлі та недобудови, бази відпочинку, готелі, і навіть, в’язниці - об’єкти, які багато років були корупційною годівницею, приносили збитки для держави або взагалі ніяк не використовуються державою протягом багатьох років мають бути приватизовані», - відзначив Кирило Тимошенко. 

У свої промові він нагадав, що минулоріч Фонд держмайна провів майже 2 тисячі приватизаційних аукціонів за абсолютно новими, прозорими правилами на суму близько 3 млрд гривень. Цей показник в 5 разів більше ніж в 2019 році та в 10 разів більше ніж в 2018 році. 

«Ми на цьому не зупиняємось. В планах на 2021 рік перевершити показники минулого року принаймні вчетверо, щоб держава могла заробити від приватизації щонайменше 12 мільярдів гривень», - наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Він нагадав, що успішна приватизація готелю «Дніпро» Фондом держмайна минулоріч  принесла державі понад 1 мільярд гривень. Зростання його ціни на аукціоні становило понад 14 разів. 

«Цей об’єкт раніше перебував в сфері управління Державного управління справами. Президент України Володимир Зеленський передав його Фонду державного майна для приватизації», - відзначив Кирило Тимошенко. 

За словами Кирила Тимошенка, аудит, проведений Фондом держмайна, виявив цілий пласт державних об'єктів, підпорядкованих різним відомствам, які приносять збитки і є для них непрофільними. У своєму виступі він навів приклади таких активів, які невдовзі також будуть приватизовані.

Це, зокрема, готелі, які перебувають у сфері управління Міністерства оборони України: «Власта» у Львові, «Братислава» в Кривому Розі та будівля готелю «Козацький» в Києві. 

«Ці активи є стабільно збитковими протягом останніх років. Що з ними необхідно робити - передавати до Фонду держмайна і приватизувати”, - відзначив Кирило Тимошенко. 

Також він навів приклади рекреаційно-тренінгового центру «Чарівні озера» поблизу Львова та база відпочинку "Сосновий бір» у Ворзелі у передмісті Києва, що перебувають в сфері управління Державної фіскальної служби України і які так само доцільно приватизувати. 

За словами Кирила Тимошенка також потрібно розглянути питання приватизації будівлі в центрі Києва на розі вулиць Великої Васильківської та Саксаганського площею 4 тисячі квадратних метрів, яка не використовується і знаходиться у занедбаному стані вже протягом 15 років. Цей актив перебуває в управлінні Міністерства молоді та спорту.  

«Подібних активів, що перебувають в сфері управління різних органів влади, сотні. Багато з них збиткові або ж простоюють протягом 5, 10 або 15 років. Наше завдання - знайти для них інвесторів і перетворити їх на прибуткові. І щоб держава могла на них заробляти», - резюмував Кирило Тимошенко.