A A A K K K

Костянтин Кошеленко: приватизація непрофільних державних активів це дієвий спосіб боротьби з корупцією

Фонд державного майна готовий взяти на себе зобов'язання знайти ефективних інвесторів для непрофільних активів держави шляхом проведення прозорої приватизації.

Про це заявив заступник Голови Фонду державного майна України Костянтин Кошеленко під час круглого столу «Велика інвентаризація країни», присвяченого пришвидшенню темпів приватизації.

За словами заступника Голови Фонду держмайна, на сьогодні в Україні є понад 3,5 тис. державних підприємств, якими керують 96 різних органів управління.

«Більшість із цих підприємств об'єднує одна спільна характеристика – вони перебувають у дуже сумному фінансовому стані. Причина збитків здебільшого також одна – ці активи працюють «на кишеню» того, хто їх контролює. Єдиний вихід  – це прозора приватизація, яка крім поповнення бюджету та залучення сталих інвестицій, вирішує ще одне надважливе завдання – ліквідує корупцю», – заявив Костянтин Кошеленко.

Він також зазначив про те, що Фонд державного майна продовжує системну роботу щодо виявлення непрофільних активів держави та вітає рішення балансоутримувачів про їх передачу на прозору приватизацію. Як приклад він навів згоду Державної Фіскальної Служби щодо передачі на приватизацію рекреаційного центру «Сосновий бір» у Ворзелі, який вже давно збитковий та відомством не використовується. Міністерство оборони готує до передачі на приватизацію три готелі, що також є збитковими протягом останніх мінімум чотирьох років.

«Але не всі балансоутримувачі йдуть на контакт та готові передавати непрофільні активи на приватизацію. В багатьох випадках зацікавлені особи роблять все для того, щоб продовжувати генерувати збитки для країни, наживаючись на державній власності. Лише політична воля влади, публічність та підтримка громадськості дає змогу ефективно працювати з балансоутримувачами для передачі їх непрофільних активів на приватизацію», – підкреслив Костянтин Кошеленко.

Присутній на заході голова StateWatch Гліб Канєвський повідомив, що за результатами 2020 року його організацією було проаналізовано 7 непрофільних державних підприємств, що знаходяться на балансі різних міністерств. Загальний прибуток, який ці підприємства отримали за рік, становить всього 149 тис. грн, при тому загальний збиток перевищує 22 млн грн, а сукупність усіх кредиторських боргів цих непрофільних ДП становить 115,2 млн грн.

Своєю чергою, керівник з політичних питань Київської школи економіки, перший заступник міністра економіки 2019-2020 років Павло Кухта нагадав, що Фонд державного майна в 2021 році планує залучити до державного бюджету 12 млрд гривень від приватизації. Разом із тим, ще більше значення, за його словами, мають інвестиції, які новий власник вкладає в придбаний об'єкт, створюючи нові робочі місця та сприяючи таким чином економічному зростанню країни.