A A A K K K

Фонд державного майна провів перший онлайн-аукціон з відчуження об’єктів державної власності

27 липня відбувся перший після перерви у майже два роки аукціон з відчуження нерухомого державного майна. Відновлення аукціонів з відчуження державного майна відбулось завдяки ухваленим у грудні 2020 року змінам до Порядку відчуження об’єктів державної власності, затвердженого постановою КМУ від 6 червня 2007 року №803 “Про затвердження Порядку відчуження об'єктів державної власності”

Посилання на аукціон - https://bit.ly/3lBUTHD.

Відчужений на онлайн-аукціоні об’єкт - комплекс будівель та споруд у м. Бердянську у складі 14 об’єктів загальною площею 5741,8 м² та земельної ділянки площею 8,2390 га, які перебувають на балансі ДП «Бердянське агроторгове підприємство». Організатором аукціону виступив Фонд державного майна України.

За право власності на онлайн-аукціоні змагалися 3 учасника, які в ході онлайн-аукціону збільшили ціну активу більш як у 3 рази - зі стартових 1,5 млн грн до 5,1 млн грн. 

Останній аукціон з відчуження нерухомого майна відбувся у жовтні 2019 року. Тоді було відчужено нерухоме майно ДП «Калуський дослідно-експериментальний завод Інституту хімії поверхні НАН України» у складі 7 об’єктів загальною площею в 2 595,2 м² у місті Калуш, Івано-Франківської області. Ціна цього активу на аукціоні зросла на 10% - зі стартових 1,04 млн грн до 1,14 млн грн. Аукціон організовувала одна із товарних бірж, яка отримала повноваження на проведення аукціону від підприємства-продавця. Аукціон проводився шляхом підняття рук присутніх на біржі учасників аукціону. 

Довідково. 23 жовтня 2019 року Кабінет Міністрів змінив правила проведення аукціонів з відчуження державного майна з метою запровадження електронних аукціонів на електронній торговій системі «ПроЗорро.Продажі»  замість аукціонів, в яких учасники приймали безпосередню участь за умови допуску їх до участі в аукціоні уповноваженою біржею. 

Проте через наявність неузгодженостей у новому регулюванні Фонд державного майна не міг започаткувати процедуру відчуження за новими правилами. Необхідні для розблокування процесу уточнення були внесені постановою КМУ від 16 грудня 2020 року №1320 “Деякі питання відчуження об’єктів державної власності”

Змінами передбачалось, що продавцем за договором купівлі-продажу, який укладається за результатами електронного аукціону, є підприємство-балансоутримувач, а не ФДМУ. У такий спосіб було врегульовано неузгодженості.