A A A K K K

За допомогою нового Сервісу автоматичної оцінки вже сформовано 380 тисяч довідок – Юлія Бєлова

16 вересня заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова в ефірі Першого міського каналу (м. Одеса) розповіла про результати роботи та можливості нового Сервісу автоматичної оцінки нерухомого майна.

«Сервіс автоматичної оцінки нерухомості – це іноваційний продукт, який дозволяє його користувачам безкоштовно і швидко отримувати довідки про оціночну вартість своєї нерухомості. Станом на сьогодні завдяки йому сформовані 380 тисяч довідок», – відзначила заступниця Голови Фонду.  

Юлія Бєлова відзначила, що при розрахунках оціночної вартості об’єктів нерухомості, Сервіс використовує дані зареєстрованих звітів про оцінку, інформацію з договорів купівлі-продажу та джерела з відкритим доступом на ринку нерухомого майна, в тому числі дані пошукових систем ЛУН та OLX, з якими Фонд уклав відповідні меморандуми. 

«В Сервісі постійно накопичується все більший обсяг інформації, на базі якої він розраховує показник оціночної вартості об’єкта нерухомого майна. Відтак, чим більше об’єктів-аналогів потрапляє в базу, тим точнішими будуть його розрахунки», – відзначила заступниці Голови Фонду держмайна. 

Відповідаючи на питання про подальші перспективи професійних оцінювачів у світлі запуску нового безкоштовного Сервісу, Юлія Бєлова відзначила: «Новий Сервіс – це безкоштовна і швидка альтернатива послугам професійних оцінювачів, однак яка у жодному разі не скасовує для громадян можливість звертатися до них у тих випадках, коли об’єкти мають особливі параметри, які впливають на їхню вартість».

Також вона окремо зупинилась на питанні оцінки земельних ділянок, надавши рекомендацію на ранньому етапі розвитку ринку землі звертатися до професійних оцінювачів, оскільки база ще не має достатньо прикладів у певних регіонах для порівняння. 

Юлія Бєлова також відповіла на питання про фінансування нового Сервісу. «Гроші, які в бюджеті на 2020 рік були передбачені на розробку програмного забезпечення Сервісу, в результаті секвестру були перенаправлені на фінансування антиковідних програм. Тоді Фонд звернувся по фінансову допомогу до міжнародних донорів і отримав її від американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Однак, одразу ж Сервіс був повністю переданий на баланс Фонду держмайна, який наразі здійснює його адміністрування», – відзначила заступниці Голови Фонду держмайна.