A A A K K K

Юлія Бєлова роз`яснила особливості оцінки земель сільськогосподарського призначення та домогосподарств

Заступниця Голови Фонду державного майна України Юлія Бєлова розповіла про особливості оцінки земель сільськогосподарського призначення, домогосподарств, земельних ділянок за допомогою Сервісу автоматичної оцінки нерухомого майна в колонці для НВ.Бізнес – «Оцінка землі через Сервіс автоматичної оцінки нерухомості. Що варто знати?». 

«На формування вартості ділянки сільськогосподарського призначення значною мірою впливають її індивідуальні особливості, які не можуть бути враховані Сервісом. Зокрема типовість/нетиповість земельної ділянки, забудованість земельної ділянки, наявність земельних поліпшень (дерева, теплиці, меліоративні споруди, елеватори, товарні ринки), наявність обтяжень земельної ділянки договором емфітевзису, суперфіцію та інше», – відзначає в колонці заступниця Голови Фонду державного майна України. 

Відтак, за її словами, щоб отримати якомога більш точну оцінку своєї земельної ділянки, призначеної саме для ведення сільського господарства, громадянам доцільніше звенутися до професійних оцінювачів і визначати саме ринкову її вартість. 

Юлія Бєлова також наголошує на тому, що якщо об'єктом операції з нерухомістю є земельна ділянка сільськогосподарського призначення для ведення особистого господарства площею до 2 га або ведення садівництва площею до 0,12 га, якою особа володіє більше 3 років і здійснює з нею перший правочин, довідка про її оціночну вартість або зареєстрований в Єдиній базі звіт про оцінку будуть не потрібні.

В питанні оцінки земельних ділянок, Юлія Бєлова окремо зупинилась на особливостях оцінки домоволодіння, тобто будівлі та земельної ділянки, на якій вона розташовується. Це питання є особливо актуальним через чинну в Україні практику фракційної оцінки – коли земельна ділянка і поліпшення у вигляді будівель і споруд на ній оцінюються порізно.  

Так, сформована за допомогою Сервісу довідка про оціночну вартість  домоволодіння міститиме показник оціночної вартості, що складається з трьох складових:

  • загальна оціночна вартість домоволодіння (будівля разом із земельною ділянкою), у тому числі:

  • оціночна вартість земельної ділянки;

  • оціночна вартість поліпшень (тобто будівля без земельної ділянки).

Натомість у разі, якщо визначається ринкова вартість домоволодіння професійний оцінювач повинен буде скласти та зареєструвати одразу два звіти про оцінку:

  1. Звіт про експертну грошову оцінку земельної ділянки.

  2. Звіт про вартість поліпшень (будинку на земельній ділянці).

Кожний із цих звітів може бути складений різними оцінювачами.

«Якщо Єдина база відмовить у реєстрації цих звітів, відповідно, необхідно отримати так само одразу і дві рецензії. Заява на рецензування подається в електронній формі через електронний кабінет оцінювача і займає в середньому менше хвилини. Фонд державного майна розглядає надані документи протягом 5 днів і, у разі їхньої повноти та відповідності всім правилам і вимогам, приймає рішення про рецензування», – зазначає Юлія Бєлова. 

Про це та більше читайте в колонці за посиланням – https://bit.ly/2ZX6DvM.