A A A K K K

За півроку українці заощадили 80 млн гривень завдяки сервісу автоматичної оцінки нерухомості

За півроку роботи сервісу автоматичної оцінки нерухомості українці самостійно сформували більше
806 тис. електронних довідок та заощадили близько 80 млн грн.

Про це повідомив Голова Фонду державного майна України Дмитро Сенниченко.

«Безкоштовний сервіс автоматичної оцінки об’єктів нерухомості запрацював 29 червня 2021 року. Він дозволяє громадянам заощадити час та кошти. Те на що раніше витрачали дні, тепер відбувається за лічені хвилини. За минулі півроку сервіс автоматичної оцінки заощадив українцям близько 80 млн грн та зберіг для них мільйони годин часу. Найчастіше користувачі  оцінювали житлову нерухомість (майже
411 тис. електронних довідок за півроку), а також земельні ділянки (320,4 тис. довідок)», – заявив Дмитро Сенниченко.

За його словами, понад 80 тисяч сформованих сервісом довідок використані нотаріусами при посвідченні угод з нерухомістю.

«Крім швидкості додалася і якість. Сервіс мінімізував вірогідність зловживань або ж помилок у звітах оцінювачів. Якщо вартість нерухомості в ньому відрізняється більше ніж на 25% від оціночної вартості, Єдина база відмовляє в автоматичній реєстрації такого звіту. У такому разі його можна направити онлайн на додаткову перевірку (рецензування) з подальшою реєстрацією», – повідомив Дмитро Сенниченко.

Загалом, з кінця червня Фонд держмайна розглянув 2,2 тис заяв на рецензування звітів про оцінку майна, після чого зареєстрував 913 з них, а решту надіслав на доопрацювання – після усунення недоліків такі звіти рецензуються та реєструються в базі.

Він підкреслив, що автоматична оцінка нерухомості – це один з проявів цілеспрямованої політики Фонду держмайна на створення зручних та корисних сервісів для громадян.

«Політика Фонду спрямована на максимальну цифровізацію процесів, зменшення ролі суб’єктивних факторів, зведення нанівець корупційних ризиків. Зручність, швидкість та ефективність – такі якості, а не бюрократизм, повинні асоціюватися з державою та державним управлінням», – переконаний Дмитро Сенниченко.