A A A K K K

Ольга Батова: «Оренда та приватизація держмайна стануть потужними інструментами для розвитку релокованих та інших підприємств»

Відновлення аукціонів з оренди та приватизації державного майна зі спрощеними процедурами створить ефективні умови для роботи релокованих підприємств, а також сприятиме збереженню і створенню робочих місць в умовах воєнного стану.

Про це заявила в.о. Голови Фонду державного майна України Ольга Батова в ході онлайн-дискусії «Можливості релокації бізнесу через військові дії в Україні».

Реформа оренди, запропонована Фондом держмайна та Міністерством економіки на час дії воєнного стану, створить умови для швидкого економічного відновлення. Чинним орендарям державного майна пропонується надання знижок до 100% (в залежності від місцезнаходження) та спрощена процедура оренди для нових об’єктів на пільгових умовах. Релоковані підприємства отримають можливість орендувати майно за пільговою ставкою — 1 гривня за 1 кв. м протягом перших 6 місяців оренди.

Також пропонується звільнити від орендної плати усіх, хто був прийнятий на військову службу після воєнного стану. Крім цього, строки проведення аукціонів оренди будуть скорочені в рази: до 5-30 днів від дати оголошення, а усі документи за бажанням орендаря можуть підписуватися за допомогою електронних підписів.

За словами в.о. голови Фонду державного майна України Ольги Батової, відновлення роботи релокованих бізнесів, підтримка, розвиток бізнесу зараз є ключовим завданням держави, яка має усіма силами сприяти цьому та створювати всі можливості.

«Вже зараз Фонд держмайна відчуває значний попит на промислові об'єкти на заході України, зокрема державні хлібозаводи та спиртзаводи. Такі великі промислові майданчики володіють усією необхідною інфраструктурою для швидкого відновлення виробництва на їхній основі. Оренда та приватизація — можливість ефективно використовувати наявну базу для створення нових робочих місць та загального економічного відновлення», — відзначила Ольга Батова.

У разі виявлення об'єктів державної власності, які є потенційно привабливими для оренди, але досі не були виставлені на аукціон, підприємці зможуть звернутися до регіональних представництв ФДМУ для подальшої передачі таких об'єктів у оренду.

Наступним етапом для реалізації програми Фонду держмайна з відновлення національної економіки є ухвалення законопроекту про приватизацію на воєнний час, що, наприклад, дозволить створити нові промислові та виробничі хаби замість занедбаних об'єктів.

«Ефективний бізнес  — надійний тил для воєнної економіки, який дозволяє підвищувати обороноздатність держави. Фонд держмайна готовий спростити більшість бюрократичних процедур для створення нових виробництв з доданою вартістю та загального оновлення національної економіки», — додала очільниця Фонду держмайна Ольга Батова.