A A A K K K

ФДМУ та Міненерго затвердили методику визначення шкоди та збитків енергетичних підприємств від агресії рф

Фонд держмайна та Міністерство енергетики затвердили методику визначення шкоди та збитків, завданих об'єктам енергетичної інфраструктури України внаслідок збройної агресії рф.

Міністерство юстиції зареєструвало відповідний наказ 1 травня 2023 р.

Методика узагальнює правила оцінки шкоди та збитків, завданих об'єктам енергетичної інфраструктури України внаслідок втрати, руйнування або пошкодження через російську агресію.

Станом на лютий 2023 року загальна сума збитків, завданих енергетиці України через повномасштабне вторгнення росії, складає $8,1 млрд (розрахунки KSE). Загальна сума збитків інфраструктурі України досягла $143,8 млрд.

«‎Ми повинні відновити все, що зруйновано війною. Росія має понести відповідальність за свої дії. Методика допоможе українським енергетичним підприємствам краще підготувати позови до міжнародних судів з вимогами до росії виплатити повні компенсації за завдані руйнування», — вважає Голова ФДМУ Рустем Умєров.

Механізми оцінки реальних збитків та потреб у відновленні втрачених, знищених та пошкоджених об'єктів енергетичної інфраструктури розроблені на підставі національних та міжнародних стандартів оцінки, а також керівних принципів Світового банку щодо оцінки збитків тощо.

Це не перша методика, яку ФДМУ розробив разом з іншими міністерствами для узагальнення правил оцінки збитків внаслідок знищення та пошкодження майна у зв'язку зі збройною агресією росії. В 2022 році Фонд держмайна та Мінекономіки розробили загальну методику оцінки збитків, яких зазнали державні та приватні компанії в результаті російської агресії.